362000-RPA-9105-10/06/AL - Jak prawidłowo naliczać podatek akcyzowy od napojów o nazwie "cydr o smaku gruszkowym" i "cydr o smaku brzoskwiniowym" w wysokości 136,00 zł/hl?

Pisma urzędowe
Status:  Aktualne

Pismo z dnia 6 października 2006 r. II Urząd Celny w Łodzi 362000-RPA-9105-10/06/AL Jak prawidłowo naliczać podatek akcyzowy od napojów o nazwie "cydr o smaku gruszkowym" i "cydr o smaku brzoskwiniowym" w wysokości 136,00 zł/hl?

POSTANOWIENIE

Na podstawie art. 216, art. 14a § 1 i § 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jedn.: z 2005 r., Dz. U. Nr 8, poz. 60) w związku z zapytaniem podatnika z dnia 17 stycznia 2005 r. Naczelnik Urzędu Celnego II w Łodzi uznaje stanowisko wnioskodawcy zawarte we wniosku za prawidłowe.

UZASADNIENIE

Pismem z dnia 7 lipca 2006 r. Spółka z o.o. zwróciła się do Naczelnika Urzędu Celnego II w Łodzi z zapytaniem w sprawie udzielenia w trybie art. 14a Ordynacji podatkowej pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego.

Stan faktyczny: Spółka z o.o. jest producentem napojów o nazwie "cydr o smaku gruszkowym" i "cydr o smaku brzoskwiniowym". Wyroby te, jako napoje niskoalkoholowe są fermentowane w Spółce do zawartości alkoholu ok. 6,4 %, zgodnie z wymogami zawartymi w ustawie z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 34 poz. 292). Po uzyskaniu wymaganego stopnia procentu alkoholu w nastawie, nastaw ten jest następnie odwirowany, poddawany zabiegom stabilizacyjnym, a następnie dosładzany i aromatyzowany. W razie konieczności jest do niego dodawany kwas cytrynowy jako regulator kwasowości. W końcowym etapie procesu technologicznego wyroby te są schładzane do temperatury ok. 5 stopni C, wysycane dwutlenkiem węgla i rozlewane do opakowań jednostkowych w butelki lub puszki. Wyroby te posiadają przynależność do grupy PKWiU o symbolu 15.94.10-00.91 i CN 2206 00.

Pytanie podatnika: Czy Spółka prawidłowo nalicza podatek akcyzowy od produkowanych napojów o nazwie "cydr o smaku gruszkowym" i "cydr o smaku brzoskwiniowym" w wysokości 136,00 zł/hl?

Stanowisko podatnika: Zakwalifikowanie wyżej wymienionych napojów do stawki podatku akcyzowego w wysokości 136 zł/hl jest uzasadnione tym, że wyroby te zostały zakwalifikowane do napojów fermentowanych niemusujących, z uwagi na to, że cały alkohol zawarty w produkowanym wyrobie pochodzi wyłącznie z własnego procesu fermentacji. Za przyjętym stanowiskiem przemawia również fakt, że zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi z dnia 9 grudnia 2004 r. w sprawie szczególnych rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych dla tych napojów (Dz. U. Nr 272, poz. 2696) przez napoje musujące rozumie się napoje, które zawierają naturalny dwutlenek węgla, pochodzący z fermentacji alkoholowej, tymczasem wyroby produkowane przez Spółkę posiadają dwutlenek węgla jako dodatek, gdyż wyżej wymienione wyroby są nim wysycane. Takich więc wyrobów nie można zaliczyć do napojów musujących. Zdaniem Spółki, w oparciu o przedstawiony proces technologiczny, zasadne jest przyjęcie, że wyroby te są napojami fermentowanymi niemusującymi.

Odpowiedź: Napoje alkoholowe, wytworzone zgodnie z przepisami art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 4 z 2004 r. poz. 292 z późn. zm.) należy zaliczyć do napojów fermentowanych określonych w art. 70 ust. 1 ustawy z dnia 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 29 z 2004 r. poz. 257 z późn. zm.). Potwierdzeniem powyższego poglądu jest treść Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 grudnia 2004 r. w sprawie szczególnych rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych dla tych napojów (Dz. U. Nr 272 z 2004 r. poz. 2696), które zostało wydane na podstawie art. 4 powyższej ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku. Dodatkowo można zastosować rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rolnictwa Wsi z dnia 2 maja 2005 r. w sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz metod analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej (Dz. U. Nr 88 z 2005 r. poz. 748). Powołane rozporządzenia szczegółowo opisują rodzaje, a także sposoby wyrobu napojów fermentowanych z podziałem na musujące i gazowane, którymi w świetle wyżej przedstawionych przepisów, są napoje alkoholowe wytworzone zgodnie z ustawa z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku. Właściwe zatem jest zastosowanie w przedmiotowej sprawie stawki 136 zł/hl.

Powyższej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego udzielono w oparciu o stan faktyczny przedstawiony we wniosku oraz o stan prawny wynikający z przepisów podatkowych obowiązujących w dniu jej datowania. Odpowiedź jest zgodna z obowiązującym stanem prawnym tylko w przypadku przedstawienia przez Stronę rzeczywistego stanu faktycznego sprawy.

Pouczenie: Stosownie do art. 14b § 1 ustawy - Ordynacja podatkowa interpretacja nie jest wiążąca dla podatnika. Jeżeli jednak podatnik zastosował się do tej interpretacji, organ nie może wydać decyzji określającej lub ustalającej jego zobowiązanie podatkowe bez zmiany albo uchylenia postanowienia, jeżeli taka decyzja byłaby niezgodna z interpretacją zawartą w tym postanowieniu. W myśl art. 14b § 2 ustawy, wyżej wymieniona interpretacja jest wiążąca dla organów podatkowych i organów kontroli skarbowej właściwych dla wnioskodawcy i może zostać zmieniona albo uchylona wyłącznie w drodze decyzji, w trybie określonym w art. 14b § 5. Od niniejszego postanowienia służy zażalenie do Dyrektora Izby Celnej w Łodzi za pośrednictwem Naczelnika Urzędu Celnego II w Łodzi w terminie 7 dni od dnia jego doręczenia. Zażalenie na postanowienie powinno zawierać zarzuty przeciw postanowieniu, określać istotę i zakres żądania będącego przedmiotem zażalenia oraz wskazywać dowody uzasadniające to żądanie. Wniesienie zażalenia nie wstrzymuje wykonania niniejszego postanowienia.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl