351000-RPA-91103-4/05 - Jaka jest właściwa stawka podatku akcyzowego dla wyrobów akcyzowych zharmonizowanych w postaci napojów winopochodnych sprzedawanych w kraju?

Pisma urzędowe
Status:  Aktualne

Pismo z dnia 8 marca 2005 r. Urząd Celny w Krakowie 351000-RPA-91103-4/05 Jaka jest właściwa stawka podatku akcyzowego dla wyrobów akcyzowych zharmonizowanych w postaci napojów winopochodnych sprzedawanych w kraju?

POSTANOWIENIE

Naczelnik Urzędu Celnego w Krakowie działając na podstawie art. 14a § 1, § 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku - Ordynacja podatkowa (tekst jedn.: Dz. U. z 2005 roku Nr 8, poz. 60) po rozpatrzeniu wniosku z dnia 19 stycznia 2005 r. w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w zakresie podatku akcyzowego (data wpływu do tut. Urzędu: 19 stycznia 2005 r.), uzupełnionego pismem z dnia 2 lutego 2005 r. (data wpływu do tut. Urzędu: 4 lutego 2005 r.) - stwierdza, iż przedstawione we wniosku stanowisko jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 19 stycznia 2005 r. wpłynął do Urzędu wniosek Spółki w sprawie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej zastosowania właściwej stawki podatku akcyzowego dla wyrobów akcyzowych w postaci napojów fermentowanych - napojów winopodobnych sprzedawanych w kraju. Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 2 lutego 2005 r. Z ww. pism wynika, iż podatnik prowadzi działalność gospodarczą polegającą m.in. na produkcji napojów fermentowanych winopodobnych owocowych, o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 9% do 15%, różniące się od win owocowych mniejszym udziałem soków w nastawie. Podstawowymi surowcami zużytymi do produkcji napojów fermentowanych winopodobnych są: moszcze owocowe lub zagęszczone soki owocowe, cukier lub inne surowce węglowodanowe, drożdże winiarskie, dozwolone kwasy spożywcze i pożywki dla drożdży. W/w wyroby przeznaczone są tylko do sprzedaży na rynku krajowym. Etykiety na ww. napoje winiarskie oznaczać będą te wyroby jako fermentowany napój winopodobny owocowy aromatyzowany. Do wniosku z dnia 19 stycznia 2005 r. podatnik załączył normę techniczną 1/2005 dot. napojów winopodobnych obowiązującą od dnia 26 stycznia 2005 r. Zdaniem podatnika w opisanym stanie faktycznym właściwą stawką podatku akcyzowego dla napojów winopodobnych sprzedawanych w kraju jest stawka 136 zł/hl.

Naczelnik Urzędu wyjaśnia, iż zgodnie z art. 70 ust. 1 ustawy z dnia 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 29, poz. 257 z późn. zm.) napojami fermentowanymi w rozumieniu ustawy są:

1)

inne niemusujące napoje fermentowane - wszelkie wyroby oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.93.12 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wyrobów w określonych w art. 69, a także wyroby oznaczone symbolem PKWiU 15.94.10 i kodem CN 2206 00, o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2 % do 10% objętości, oraz o rzeczywistej zawartości alkoholu powyżej 10% objętości, lecz nie więcej niż 15% objętości, pod warunkiem że cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej;

2)

inne musujące napoje fermentowane - wszelkie wyroby oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.93.11 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 i 2205, nieokreślone w art. 69, o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2 % do 15% objętości, pod warunkiem, że cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej, znajdujące się w butelkach zamkniętych korkiem w kształcie grzybka, umocowanym za pomocą węzłów lub spinek albo wykazujące nadciśnienie wynoszące co najmniej 3 bary, spowodowane obecnością dwutlenku węgla w roztworze.

Ponadto zgodnie z treścią załącznika nr 2 do ustawy z dnia 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym, wyroby klasyfikowane do symbolu PKWiU 15.94.10 są wyrobami akcyzowymi zharmonizowanymi i znajdują się w pozycji nr 17 jako napoje fermentowane (np. jabłecznik, wino z gruszek, miód pitne) pozostałe; mieszane napoje zawierające alkohol. W myśl art. 70 ust. 4 ustawy o podatku akcyzowym, stawka akcyzy na napoje fermentowane wynosi 300 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu. Jednakże stosownie do art. 70 ust. 5 ww. ustawy, minister właściwy do spraw finansów publicznych może, w drodze rozporządzenia, obniżać stawki akcyzy na napoje fermentowane, różnicować je w zależności od rodzaju wyrobu, a także określać warunki ich stosowania. Minister Finansów działając na podstawie powyżej wskazanej delegacji ustawowej, rozporządzeniem z dnia 22 kwietnia 2004 r. w sprawie obniżenia stawek podatku akcyzowego (Dz. U. Nr 87, poz. 825 z późn. zm.) obniżył stawkę akcyzy dla wyrobów akcyzowych sprzedawanych w kraju zaklasyfikowanych do symboli PKWiU 15.93.11, 15.93.12, 15.94.10 i 15.95.10 ujętych w pozycjach 10 i 11 załącznika nr 1 do ww. rozporządzenia (zawierającego tabelę stawek dla wyrobów akcyzowych sprzedawanych w kraju) odpowiednio: 136 zł/hl (napoje fermentowane) i 273 zł/hl (produkty pośrednio).

Napojami fermentowanymi winiarskimi są m.in. zgodnie z treścią z art. 3 pkt 1 lit. e) i f) ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 34, poz. 292 z późn. zm.) napoje winopochodne owocowe lub miodowe będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 4,5 % do 15 % objętościowych, zawierającymi co najmniej 50 % win owocowych (fermentowane napoje winopochodne owocowe) lub zawierającymi co najmniej 50 % miodu pitnego (fermentowane napoje winopochodne miodowe), ewentualnie dosłodzonymi jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6, oraz ewentualnie poddanymi aromatyzacji dozwolonymi substancjami aromatycznymi (fermentowane napoje winopochodne owocowe aromatyzowane lub fermentowane napoje winopochodne miodowe aromatyzowane), oraz napoje winopodobne owocowe lub miodowe będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 9 % do 15 % objętościowych, różniącymi się od win owocowych i miodów pitnych mniejszym udziałem soków lub miodu w nastawie, otrzymanymi w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na fermentowane napoje winiarskie inne niż "Polskie Wino/Polish Wine", ewentualnie dosłodzonymi jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6, oraz ewentualnie poddanymi aromatyzacji dozwolonymi substancjami aromatycznymi (fermentowane napoje winopodobne owocowe aromatyzowane lub fermentowane napoje winopodobne miodowe aromatyzowane).

W związku z powyższym Naczelnik tut. Urzędu wyjaśnia, iż jeżeli Spółka spełnia przy produkcji napojów winopodobnych owocowych wymogi wymienione w art. 3 pkt 1 lit. e) lub lit. f) ustawy z dnia 23 stycznia 2004 roku o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, oraz rozdziału 2 tej ustawy, właściwą stawką dla w/w wyrobów sprzedawanych w kraju jest stawka 136 zł/hl.

Końcowo Naczelnik tut. Urzędu informuje, iż powyższa interpretacja dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie udzielenia interpretacji. Powyższa interpretacja traci swoją moc z chwilą zmiany przepisów jej dotyczących. Ponadto zgodnie z art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa, powyżej udzielona interpretacja nie jest wiążąca dla podatnika, płatnika lub inkasenta. Natomiast stosownie do art. 14b § 2 cyt. ustawy udzielona interpretacja jest wiążąca dla organów podatkowych i organów kontroli skarbowej właściwych dla wnioskodawcy do czasu jej zmiany lub uchylenia w drodze decyzji przez organ odwoławczy w trybie określonym w art. 14b § 5 ustawy - Ordynacja podatkowa.

Zgodnie z art. 236 § 2 pkt 1 w związku z art. 14a § 4 ustawy - Ordynacja podatkowa na niniejsze postanowienie służy zażalenie do Dyrektora Izby Celnej w Krakowie w terminie 7 dni od dnia jego doręczenia za pośrednictwem Naczelnika Urzędu Celnego w Krakowie. Do zażalenia należy dołączyć znaki opłaty skarbowej w wysokości 5,00 zł od zażalenia i po 0,50 zł od każdego załącznika.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl