0115-KDST1-1.440.324.2023.2.KM - WIS TOWAR - liofilizowana mieszanka kiełków - CN 2106 - stawka 8% VAT

Pisma urzędowe
Status:  Nieoceniane

Pismo z dnia 25 października 2023 r. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej 0115-KDST1-1.440.324.2023.2.KM WIS TOWAR - liofilizowana mieszanka kiełków - CN 2106 - stawka 8% VAT

WIĄŻĄCA INFORMACJA STAWKOWA (WIS)

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r. poz. 1570 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 8 sierpnia 2023 r. (data wpływu 11 sierpnia 2023 r.), uzupełnionego w dniach 28 września i 6 października 2023 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar - " (...)"

Opis towaru: liofilizowana mieszanka na bazie kiełków (...), w postaci (...), zawierająca w składzie - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - (...); produkt gotowy do spożycia poprzez dodanie do np. (...), prezentowany w opakowaniu o masie (...)

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 11 sierpnia 2023 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 28 września i 6 października 2023 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: "(...)", według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Przedmiotem planowanej działalności firmy jest produkcja liofilizowanych mieszanek (...) na bazie kiełków poddanych (...) z dodatkami w postaci liofilizowanych (...), sprzedaż tych mieszanek odbiorcom indywidualnym (...) oraz firmom, głównie (...).

Przedmiotem niniejszego zapytania jest produkt (...) (Liofilizowana mieszanka na bazie kiełków (...)).

Masa netto w opakowaniu (...).

Spółka zadała pytanie: "Czy w powyżej opisanym zakresie prawidłową grupą Nomenklatury Scalonej będzie kod 2005 ze stawką VAT 5?% na podstawie poz. 13 załącznika nr 10 do ustawy o VAT (z wyłączeniem produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2%)?"

Opis technologii produkcji (...).

(...).

(...).

Zawartość saszetki można bezpośrednio dodać do np. (...). Zawartość saszetki stanowi pod względem odżywczym jedną z zalecanych 5 porcji dziennie spożywanych warzyw lub owoców. Produkt nie zawiera konserwantów, zawiera (...). Nabywca może kupić pojedynczą saszetkę lub większe opakowanie zbiorcze zawierające (...).

Produkt (...) jest produktem żywnościowym i może być spożywany bez ograniczeń, nie jest suplementem diety. Produkt zawiera pochodzące z liofilizowanych składników witaminy i minerały.

Do wniosku dołączono:

1)

(...), z której wynikają m.in. następujące informacje: (...)

2)

(...);

3)

(...).

W trybie przewidzianym w art. 200 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651 z późn. zm.), zwanej dalej "Ordynacją podatkową", postanowieniem z dnia 9 października 2023 r. nr 0115-KDST1-1.440.324.2023.1.KM tut. organ wyznaczył Stronie siedmiodniowy termin do wypowiedzenia się w zakresie zebranego w sprawie materiału dowodowego. Postanowienie zostało skutecznie doręczone w dniu 12 października 2023 r. Do dnia wydania niniejszej decyzji z prawa tego Strona nie skorzystała.

UZASADNIENIE klasyfikacji towaru

W myśl art. 5a ustawy, towary i usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacji w układzie odpowiadającym Nomenklaturze scalonej (CN) zgodnej z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm. - Dz.Urz.UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382, z późn. zm.) lub w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są klasyfikowane według Nomenklatury scalonej (CN) lub klasyfikacji wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują działy, pozycje, podpozycje lub kody Nomenklatury scalonej (CN) lub symbole klasyfikacji statystycznych.

Zgodnie z art. 1 ust. 2 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej Nomenklatura scalona obejmuje:

a)

nomenklaturę Systemu Zharmonizowanego;

b)

wspólnotowe podpodziały do tej nomenklatury nazywane "podpozycjami CN" w tych przypadkach, gdy określona jest odpowiadająca stawka celna;

c)

przepisy wstępne, dodatkowe uwagi do sekcji lub działów oraz przypisy odnoszące się do podpozycji CN.

Jednolitemu stosowaniu zarówno Systemu Zharmonizowanego (HS), jak i Nomenklatury scalonej (CN) służą Noty wyjaśniające.

Klasyfikacja towarów w Nomenklaturze scalonej podlega regułom zawartym w Ogólnych regułach interpretacji Nomenklatury scalonej zapewniającym jednolitą interpretację, co oznacza, że dany towar jest zawsze klasyfikowany do jednej i tej samej pozycji i podpozycji z wyłączeniem wszelkich innych, które mogłyby być brane pod uwagę.

Reguła 1 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej (ORINS) wskazuje, że tytuły sekcji, działów i poddziałów mają znaczenie wyłącznie orientacyjne. Dla celów prawnych klasyfikację towarów ustala się zgodnie z brzmieniem pozycji i uwag do sekcji lub działów oraz zgodnie z Ogólnymi regułami interpretacji Nomenklatury scalonej.

Zgodnie z uwagą 2. do Sekcji I Nomenklatury scalonej:

"Jeśli z kontekstu nie wynika inaczej, to w całym tekście nomenklatury każda informacja dotycząca produktów "suszonych" obejmuje również produkty, które były odwodnione, odparowane lub liofilizowane".

Noty wyjaśniające do działu 07 Nomenklatury scalonej "Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne", wskazują:

"Niniejszy dział obejmuje warzywa włącznie z produktami wymienionymi w uwadze 2. do działu, świeże, schłodzone, zamrożone (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zakonserwowane tymczasowo lub suszone (także odwodnione, odparowane lub liofilizowane). Należy również zaznaczyć, że niektóre z tych produktów po ususzeniu i sproszkowaniu są czasem używane jako substancje aromatyzujące, ale mimo to są klasyfikowane w pozycji 0712.

(...)

Warzywa objęte niniejszym działem mogą występować w całości, pokrojone, posiekane, poszatkowane, roztarte na miazgę, starte, obrane lub w łupinie, chyba że z kontekstu wynika inaczej.

(...)

Warzywa występujące w stanie nie objętym żadną z pozycji niniejszego działu są klasyfikowane do działu 11. lub sekcji IV. Na przykład mąka, mączka i proszek z suszonych warzyw strączkowych oraz mąka, mączka, proszek, płatki, granulki z ziemniaków są klasyfikowane do działu 11., a warzywa przetworzone lub konserwowane w jakikolwiek sposób nieprzewidziany niniejszym działem są objęte działem 20."

Noty wyjaśniające do HS do pozycji 0708 Nomenklatury scalonej obejmującej "Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone", w pkt (1) wskazują "Groch (Pisum sativum), włącznie z zielonym groszkiem i grochem pastewnym".

Natomiast Noty wyjaśniające do HS do pozycji 0712 Nomenklatury scalonej obejmującej "Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone" wskazują m.in.: "Niniejsza pozycja obejmuje warzywa objęte pozycjami od 0701 do 0711, suszone (także odwodnione, odparowane lub mrożono-suszone), tzn. o usuniętej różnymi metodami naturalnej zawartości wody".

Z kolei w Notach wyjaśniających do HS do pozycji 0713 Nomenklatury scalonej obejmującej "Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone", wskazano m.in.: "Niniejsza pozycja obejmuje warzywa strączkowe objęte pozycją 0708, suszone i łuskane, w rodzaju nadających się do spożycia przez ludzi lub zwierzęta (np. groch, ciecierzyca, fasolka Adzuki i inne rodzaje fasoli, soczewica, bób, bobik oraz nasiona guar), nawet jeśli są przeznaczone do siania (nawet niejadalne wskutek poddania obróbce chemicznej) lub do innych celów. Mogą one zostać poddane umiarkowanej obróbce termicznej dla zapewnienia lepszej konserwacji dzięki inaktywowaniu enzymów (w szczególności peroksydazy) oraz usunięciu części wilgoci; obróbka taka nie powinna jednak wpływać na wewnętrzne cechy liścienia".

Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej do działu 07 w pkt 2 wskazują m.in.:

"Kiełki (kiełki warzyw i pozostałe kiełki) są to podkiełkowane nasiona stosowane do spożycia przez ludzi, zjadane na surowo lub po poddaniu obróbce cieplnej. Proces kiełkowania polega na nawilżaniu nasion (zwiększa to zawartość wody w nasionach i wyprowadza je ze stanu uśpienia) do czasu, aż nowa roślina zacznie rosnąć, a jej liście rozwijać się.

(...)

Przy klasyfikacji kiełków muszą być stosowane następujące zasady:

- kiełki warzyw wymienionych z nazwy w dziale 7 należy klasyfikować jako świeże warzywa do działu 7 do właściwych im pozycji, jako świeże warzywa objęte tym działem, nawet przeznaczone do użycia jako pokarm, do siewu lub sadzenia, z wyjątkiem rozsad warzyw nadających się do przesadzenia objętych pozycją 0602 (zob. Uwagi ogólne Not wyjaśniających do HS do działu 7, akapit dziesiąty),

- fasole wykorzystywane do produkcji kiełków fasoli są klasyfikowane do pozycji 0713 jako suszone warzywa strączkowe (zob. Noty wyjaśniające do HS do podpozycji 0713 31). Jednak kiełkujące z fasoli kiełki oraz kiełki z innych suszonych warzyw strączkowych należy klasyfikować jako świeże warzywa strączkowe do pozycji 0708,

(...)

0709 99 90 - Kiełki lucerny siewnej (Medicago sativa)".

Zgodnie z tytułem działu 08 Nomenklatury scalonej, dział ten obejmuje "Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów".

Jak wynika z Not wyjaśniających do HS do działu 08: "Niniejszy dział obejmuje owoce, orzechy, skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), generalnie przeznaczone do spożycia przez ludzi (w stanie, w jakim są prezentowane lub po przetworzeniu). Mogą one być świeże (włączając schłodzone), zamrożone (nawet ugotowane wcześniej na parze lub we wrzącej wodzie albo zawierające dodatek substancji słodzącej), lub suszone (włączając odwodnione, odparowane lub liofilizowane); mogą one być tymczasowo zakonserwowane (np. ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub innych roztworach konserwujących), pod warunkiem że nie nadają się w tym stanie do bezpośredniego spożycia.

(...)

Niniejszy dział wyłącza ponadto:

(...)

(ii) Jadalne owoce i orzechy oraz skórkę melonów lub owoców cytrusowych, przygotowane lub zakonserwowane w inny sposób niż opisano powyżej (dział 20)".

Z kolei Noty wyjaśniające do HS do pozycji 0810 Nomenklatury scalonej obejmującej "Pozostałe owoce, świeże", w pkt (8) wskazują "Owoce Boysenberrie, owoce jarzębiny, bzu czarnego, owoce pigwy właściwej (sapodilla), jabłka granatu, owoce opuncji, owoce dzikiej róży, owoce jujuby, nieszpułki, longany, liczi, owoce flaszowca oraz owoce z gatunku Asimina triloba, znane również jako pawpaws".

Natomiast pozycja CN 0813 obejmuje "Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem".

W Notach wyjaśniających do HS do pozycji 0813 wskazano:

" (A) Owoce suszone

Niniejsza pozycja obejmuje suszone owoce, które w stanie świeżym klasyfikowane są do pozycji od 0807 do 0810. Są one poddawane suszeniu na słońcu lub w procesie przemysłowym (np. suszenie tunelowe). (...)".

Z kolei w Notach wyjaśniających do działu 12 CN "Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze; słoma i pasza", wskazano m.in. "Nasiona i owoce objęte tymi pozycjami mogą być w całości, łamane, rozgniatane, pozbawione łupiny lub łuskane. Mogą być one też poddane obróbce termicznej mającej głównie na celu zapewnienie lepszej konserwacji (np. poprzez dezaktywację enzymów lipolitycznych i usunięcie części wilgoci), w celu usunięcia goryczy, dla dezaktywacji czynników przeciwżywieniowych lub dla ułatwienia ich wykorzystania. Jednak taka obróbka dozwolona jest tylko, jeśli nie zmienia ona charakteru nasion i owoców jako produktów naturalnych i nie czyni ich zdatnymi do jakiegoś konkretnego zastosowania, zamiast ogólnego zastosowania."

W pozycji 1214 Nomenklatury scalonej znajduje się "Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane".

Odnosząc się natomiast do wskazanego we wniosku grupowania CN 2005 należy zauważyć, że dział 20 CN obejmuje "Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin".

Zgodnie z uwagą 1 (a) do działu 20 CN "Niniejszy dział nie obejmuje warzyw, owoców lub orzechów, przetworzonych lub zakonserwowanych sposobami wymienionymi w działach 7, 8 i 11".

Natomiast zgodnie z uwagą 3 do ww. działu "Pozycje 2001, 2004 i 2005 obejmują, w zależności od przypadku, tylko te produkty objęte działem 7 lub pozycjami 1105 lub 1106 (inne niż mąka, mączka i proszek, z produktów objętych działem 8), które zostały przetworzone lub zakonserwowane innymi sposobami niż te, o których mowa powyżej w uwadze 1 a)".

Pozycja 2005 CN obejmuje: "Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006".

Z Not wyjaśniających do HS do pozycji 2005 wynika: "Określenie "warzywa" w niniejszej pozycji dotyczy tylko produktów, o których mowa w uwadze 3. do niniejszego działu. Produkty te (inne niż warzywa przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym objęte pozycją 2001, zamrożone warzywa objęte pozycją 2004 i warzywa zakonserwowane cukrem objęte pozycją 2006) klasyfikowane są w niniejszej pozycji, jeśli zostały przetworzone lub zakonserwowane sposobami innymi niż te, o których mowa w dziale 7. lub 11.

Produkty takie są objęte niniejszą pozycją bez względu na rodzaj opakowania, w którym się znajdują (często w puszkach lub innych hermetycznych opakowaniach).

Produkty te, w całości, w kawałkach lub rozgniecione, mogą być zakonserwowane w wodzie, w sosie pomidorowym lub z innymi składnikami, gotowe do bezpośredniej konsumpcji. Mogą być również homogenizowane lub zmieszane (sałatki)".

Z przedstawionego we wniosku i jego uzupełnieniach opisu wynika, że towar określany przez Spółkę jako " (...)" jest mieszanką w postaci proszku, zawierającą w składzie liofilizowane (...) oraz (...). Produkt jest gotowy do spożycia poprzez dodanie do np. (...).

Jak wynika z powołanych Not wyjaśniających do HS do działu 07 dział ten obejmuje m.in. warzywa suszone (także odwodnione, odparowane lub liofilizowane), natomiast Noty wyjaśniające do HS do działu 08 wskazują, że dział ten obejmuje m.in. owoce suszone (włączając odwodnione, odparowane lub liofilizowane).

Powyższe wskazuje, że nie jest możliwe zastosowanie do produktu będącego przedmiotem niniejszego wniosku - zgodnie ze wskazaniem Wnioskodawcy - klasyfikacji do pozycji 2005 Nomenklatury scalonej. Jak bowiem wynika z cytowanych wyżej Not do HS do pozycji 2005, określenie "warzywa" w tej pozycji dotyczy tylko produktów, o których mowa w uwadze 3. do działu 20 CN. Produkty te klasyfikowane są w pozycji 2005, jeśli zostały przetworzone lub zakonserwowane sposobami innymi niż te, o których mowa w dziale 7. lub 11. (a więc sposobami innymi niż m.in. liofilizacja).

Mając powyższe na uwadze, jak również przedstawiony we wniosku opis produktu, w tym uwzględniając jego zróżnicowany skład (poszczególne składniki klasyfikowane są do różnych działów/pozycji Nomenklatury scalonej) należy rozważyć klasyfikację do działu CN 21.

Zgodnie z tytułem działu 21 Nomenklatury scalonej, dział ten obejmuje "Różne przetwory spożywcze".

Zgodnie z uwagą 1 (a) do działu 21 "Niniejszy dział nie obejmuje mieszanek warzywnych objętych pozycją 0712".

Natomiast pozycja CN 2106 obejmuje "Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone".

W Notach wyjaśniających do HS do pozycji 2106 wskazano:

"Niniejsza pozycja obejmuje, pod warunkiem że nie są objęte jakąkolwiek inną pozycją w nomenklaturze:

(A) Przetwory przeznaczone do spożycia przez ludzi, zarówno bezpośrednio, jak i po obróbce (takiej jak obróbka cieplna, rozpuszczanie lub zagotowanie w wodzie, mleku itd.).

(B) Przetwory składające się całkowicie lub częściowo ze środków spożywczych, stosowane do produkcji napojów lub przetworów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Niniejsza pozycja obejmuje przetwory składające się z mieszanin związków chemicznych (kwasów organicznych, soli wapniowych itd.) ze środkami spożywczymi (mąką, cukrem, mlekiem w proszku itd.), stosowane zarówno jako składniki produktów spożywczych, jak i dla polepszenia ich niektórych właściwości (wyglądu, trwałości itd.) (zobacz Uwagi ogólne Not wyjaśniających do działu 38.)."

Uwzględniając powyższe, jak również mając na uwadze przedstawiony opis produktu, w tym jego skład surowcowy i sposób przetworzenia, należy uznać, że towar posiada charakter przetworu spożywczego klasyfikowanego do pozycji CN 2106. Ponadto produkt - jak wykazano powyżej - nie stanowi mieszanki warzywnej objętej pozycją 0712, zatem nie podlega wyłączeniu z działu 21.

Reasumując, towar określany jako " (...)" spełnia kryteria i posiada właściwości dla towarów objętych pozycją CN 2106. Klasyfikacja towaru do tej pozycji jest zgodna z ww. postanowieniami 1. reguły Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej.

UZASADNIENIE zastosowania stawki podatku od towarów i usług

W myśl art. 41 ust. 1 ustawy, stawka podatku wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

Z kolei na mocy art. 41 ust. 2 ustawy, dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, innych niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem art. 114 ust. 1 i art. 138i ust. 4.

W myśl art. 146ea ustawy, w roku 2023:

1)

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2, art. 110 i art. 138i ust. 4, wynosi 23%;

2)

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz tytule załącznika nr 3, wynosi 8%;

3)

stawka zryczałtowanego zwrotu podatku, o której mowa w art. 115 ust. 2, wynosi 7%;

4)

stawka ryczałtu, o której mowa w art. 114 ust. 1, wynosi 4%.

Natomiast zgodnie z art. 146ef ust. 1 ustawy, w okresie od dnia 1 stycznia 2024 r. do końca roku, w którym suma wydatków wymienionych w art. 40 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2022 r. o obronie Ojczyzny (Dz. U. poz. 655, 974 i 1725) określonych na ten rok w ustawie budżetowej, w brzmieniu obowiązującym na dzień 31 lipca tego roku, oraz planie finansowym Funduszu Wsparcia Sił Zbrojnych przedłożonym zgodnie z art. 42 ust. 4 ustawy z dnia 11 marca 2022 r. o obronie Ojczyzny albo projekcie tego planu przedstawionym do zatwierdzenia Ministrowi Obrony Narodowej zgodnie z art. 42 ust. 2 i 3 tej ustawy, jeżeli plan ten nie został przedłożony zgodnie z art. 42 ust. 4 tej ustawy, po wyłączeniu planowanych przepływów finansowych w ramach tej sumy wydatków, jest wyższa niż 3% wartości produktu krajowego brutto określonego zgodnie z art. 40 ust. 2 tej ustawy:

1)

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2, art. 110 i art. 138i ust. 4, wynosi 23%;

2)

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8%;

3)

stawka zryczałtowanego zwrotu podatku, o której mowa w art. 115 ust. 2, wynosi 7%;

4)

stawka ryczałtu, o której mowa w art. 114 ust. 1, wynosi 4%.

Stosownie do art. 146ef ust. 2 ustawy, minister właściwy do spraw finansów publicznych ogłosi, w drodze obwieszczenia, w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor Polski", koniec okresu obowiązywania stawek podatku, o których mowa w ust. 1, w terminie do dnia 31 października roku, dla którego zostały spełnione warunki określone w ust. 1.

Jak stanowi art. 41 ust. 2a ustawy, dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy, innych niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), stawka podatku wynosi 5%, z zastrzeżeniem art. 138i ust. 4.

Na podstawie art. 146ee ust. 1 ustawy, minister właściwy do spraw finansów publicznych, w drodze rozporządzenia, w roku 2023 może obniżać stawki podatku do wysokości 0%, 5% lub 8% dla dostaw niektórych towarów i świadczenia niektórych usług albo dla części tych dostaw lub części świadczenia usług oraz określać warunki stosowania obniżonych stawek.

Zgodnie z § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 (Dz. U. poz. 2495 z późn. zm.), obniżoną do wysokości 0% stawkę podatku stosuje się również do towarów spożywczych wymienionych w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy, innych niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56).

W myśl § 8 ust. 2 ww. rozporządzenia, przepisu ust. 1 nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy.

W załączniku nr 10 do ustawy zawierającym "Wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5%", w pozycji 16 wskazano CN ex 2106 "Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne (analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia".

W załączniku nr 3 do ustawy zawierającym "Wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką podatku w wysokości 8%", w pozycji 5 wskazano CN ex 2106 "Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem tłuszczów złożonych z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksów), wyrobów seropodobnych (analogów serów), produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2% oraz preparatów do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleka początkowego, preparatów do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleka następnego, mleka i mleka modyfikowanego dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 oraz z 2023 r. poz. 588)".

Jednocześnie zgodnie z art. 2 pkt 30 ustawy, przez oznaczenie ex rozumie się zakres towarów i usług węższy niż określony odpowiednio w danym dziale, pozycji, podpozycji lub kodzie Nomenklatury scalonej (CN) lub danym grupowaniu klasyfikacji wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej.

Zatem umieszczenie ww. oznaczenia przy konkretnym dziale, pozycji, podpozycji lub kodzie Nomenklatury scalonej (CN) ma na celu zawężenie stosowania obniżonej stawki podatku tylko do towarów należących do wymienionego działu, pozycji, podpozycji lub kodu Nomenklatury scalonej (CN), spełniających określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce "Nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług)".

W związku z powyższym, ponieważ opisany we wniosku towar, tj. " (...)" klasyfikowany jest do działu 2106 Nomenklatury scalonej (CN) oraz nie został wskazany w poz. 16 załącznika nr 10 do ustawy, jak również nie jest objęty wyłączeniem, o którym mowa w treści poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy, jego dostawa, import lub wewnątrzwspólnotowe nabycie podlega opodatkowaniu stawką podatku od towarów i usług w wysokości 8%, na podstawie art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ea pkt 2 ustawy oraz art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy.

Informacje dodatkowe

Niniejsza WIS dotyczy ustalenia stawki podatku od towarów i usług dla planowanych czynności opodatkowanych, których przedmiotem będzie opisany w treści wniosku towar, co oznacza, że jakakolwiek zmiana, w szczególności dotycząca składu surowcowego produktu, sposobu powstawania produktu, lub innych jego parametrów, niezależnie od tego kiedy zostanie dokonana, skutkować będzie utratą ważności WIS.

Niniejsza WIS jest ważna, jeśli w przedmiotowej sprawie nie ma zastosowania zwolnienie podmiotowe lub przedmiotowe od podatku od towarów i usług (art. 42a ustawy). W zakresie wyeliminowania lub zastosowania zwolnienia Wnioskodawca może zwrócić się o interpretację indywidualną do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej, ul. Warszawska 5, 43-300 Bielsko-Biała.

Podmiot, na rzecz którego wydano WIS, może ją stosować wyłącznie do towarów tożsamych pod każdym względem z towarem będącym przedmiotem niniejszej decyzji.

Niniejsza WIS wiąże, z zastrzeżeniem art. 42c ust. 2-2d ustawy, organy podatkowe wobec podmiotu, dla którego została wydana, oraz ten podmiot, w odniesieniu do towaru będącego jej przedmiotem, który zostanie sprzedany, zaimportowany lub wewnątrzwspólnotowo nabyty w okresie ważności WIS (art. 42c ust. 1 pkt 1 ustawy), z wyjątkiem następujących przypadków:

- podmiot ten złożył fałszywe oświadczenie, że w dniu złożenia wniosku o WIS, w zakresie przedmiotowym tego wniosku, nie toczy się postępowanie podatkowe, kontrola podatkowa ani kontrola celno-skarbowa oraz że w tym zakresie sprawa nie została rozstrzygnięta co do jej istoty w decyzji lub postanowieniu organu podatkowego (art. 42b ust. 3 ustawy),

- towar, będący przedmiotem niniejszej WIS, stanowi element czynności będących przedmiotem decyzji wydanej w związku z wystąpieniem nadużycia prawa, o którym mowa w art. 5 ust. 5 ustawy (art. 42ca ustawy).

Niniejsza WIS jest ważna przez okres 5 lat licząc od dnia następującego po dniu jej doręczenia (art. 42 ha ust. 1 ustawy).

WIS traci ważność przed upływem 5 lat, z dniem:

1)

następującym po dniu doręczenia decyzji o zmianie WIS albo decyzji o uchyleniu WIS, albo

2)

wygaśnięcia na podstawie art. 42h ust. 1

- w zależności od tego, które ze zdarzeń nastąpiło wcześniej (art. 42 ha ust. 2 ustawy).

WIS wygasa z mocy prawa przed upływem powyższego terminu w przypadku zmiany przepisów prawa podatkowego w zakresie podatku odnoszących się do towaru będącego przedmiotem tej WIS, gdy zmiana tych przepisów spowodowała, że

- klasyfikacja towaru, lub

- stawka podatku właściwa dla towaru, lub

- podstawa prawna stawki podatku

staje się niezgodna z tymi przepisami.

Wygaśnięcie WIS następuje z dniem wejścia w życie przepisów, z którymi WIS stała się niezgodna (art. 42h ust. 1 ustawy).

Do liczenia terminów okresu ważności WIS stosuje się odpowiednio art. 12 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2022 r. poz. 2651, z późn. zm.), zwanej dalej "Ordynacją podatkową".

POUCZENIE

Od niniejszej decyzji - stosownie do art. 220 § 1 w związku z art. 221 oraz art. 223 § 2 Ordynacji podatkowej - służy Stronie odwołanie do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej w terminie 14 dni od dnia jej doręczenia, na adres: Krajowa Informacja Skarbowa, ul. Warszawska 5, 43-300 Bielsko-Biała, lub drogą elektroniczną na adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej Krajowej Informacji Skarbowej na platformie ePUAP: (KIS/SkrytkaESP. albo za pośrednictwem systemu teleinformatycznego e-Urząd Skarbowy na stronie: https://www.podatki.gov.pl/e-urząd-skarbowy), będąc użytkownikiem/wyznaczając użytkownika konta w e-Urzędzie Skarbowym.

Odwołanie od decyzji organu podatkowego powinno zawierać zarzuty przeciw decyzji, określać istotę i zakres żądania będącego przedmiotem odwołania oraz wskazywać dowody uzasadniające to żądanie (art. 222 Ordynacji podatkowej).

Opublikowano: www.kis.gov.pl