Kamiński Krzysztof, Usługi gastronomiczne – stawka VAT na przykładach

Poradniki
Opublikowano: ABC
Status: Aktualny
Autor:

Usługi gastronomiczne – stawka VAT na przykładach

Fakt, że usługi gastronomiczne, czy inaczej usługi związane z wyżywieniem, podlegają opodatkowaniu VAT według preferencyjnej – 8% stawki podatku, jest raczej powszechnie wiadomy. Jak się zaś okazuje, nie jest już tak oczywista kwestia ustalenia stawki podatkowej, w przypadku sprzedaży, w ramach usługi gastronomicznej, na przykład różnego rodzaju napojów, w tym kawy czy herbaty – wszak sprzedaż m.in. tego rodzaju towarów wyłączona jest z opodatkowania według stawki VAT 8%. Pojawia się tu wątpliwość czy sprzedaż tego rodzaju towarów należy wyodrębniać i opodatkowywać VAT według podstawowej stawki, czy może fakt ich sprzedaży w ramach usługi gastronomicznej powoduje obowiązek opodatkowania całej tej usługi według podstawowej stawki VAT. Od 01.07.2020 r. ustawodawca wprowadził też zasadnicze zmiany, jeżeli chodzi o opodatkowanie posiłków, których składnikami są owoce morza. Od tej daty wprowadzono też inne ograniczenia w zakresie stosowania do usług gastronomicznych preferencyjnej stawki VAT. Tymże właśnie zagadnieniom poświęcony jest niniejszy poradnik.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX