Lasiński-Sulecki Krzysztof, Prawidłowa klasyfikacja oraz opodatkowanie wina do gotowania (C-458/06)
Prawidłowa klasyfikacja oraz opodatkowanie wina do gotowania (C-458/06)
Wyrok Trybunału Sprawiedliwości z dnia 12 czerwca 2008 r. w sprawie Skatteverket v. Gourmet Classic Ltd (C-458/06)
Alkohol wchodzący w skład wina do gotowania powinien zostać zaklasyfikowany, jeżeli rzeczywista wartość alkoholu przekracza 1,2% obj., do kategorii alkoholi etylowych przewidzianej w art. 20 tiret pierwsze dyrektywy Rady 92/83/EWG z dnia 19 października 1992 r. w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych.
Przedmiotem rozważań składu orzekającego w prezentowanej sprawie były wspólnotowe regulacje dotyczące opodatkowania napojów alkoholowych zawarte w Dyrektywie 92/83/EWG. Artykuł 20 powołanej dyrektywy stanowi: "Dla celów niniejszej dyrektywy przez pojęcie «alkohol etylowy» rozumie się:
- wszelkie produkty o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 1,2% obj., oznaczone kodami taryfowymi CN 2207 i 2208 , nawet jeżeli są to produkty stanowiące część produktu należącego do innego rozdziału Nomenklatury Scalonej (...)".
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX