Lasiński-Sulecki Krzysztof, Piwo otrzymane ze słodu. Omówienie do wyroku TS z dnia 13 marca 2019 r., C-195/18

Omówienia
Opublikowano: PP 2019/5/60-61
Autor:

Piwo otrzymane ze słodu. Omówienie do wyroku TS z dnia 13 marca 2019 r., C-195/18

Artykuł 2 dyrektywy Rady 92/83/EWG z 9.10.1992 r. w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych – dalej dyrektywa 92/83 – należy interpretować w ten sposób, że półprodukt przeznaczony do zmieszania z napojami bezalkoholowymi, otrzymywany z brzeczki zawierającej mniej składników słodowych niż składników niesłodowych, do którego dodano syrop glukozowy przed procesem fermentacji, można zakwalifikować jako „piwo otrzymywane ze słodu” objęte pozycją 2203 scalonej nomenklatury, o ile cechy organoleptyczne tego wyrobu odpowiadają cechom organoleptycznym piwa, czego zweryfikowanie należy do sądu odsyłającego.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX