Lasiński-Sulecki Krzysztof, Opodatkowanie usług gastronomicznych oraz gotowych posiłków. Omówienie do wyroku TS z dnia 22 kwietnia 2021 r., C-703/19

Omówienia
Opublikowano: PP 2021/6/55-57
Autor:

Opodatkowanie usług gastronomicznych oraz gotowych posiłków. Omówienie do wyroku TS z dnia 22 kwietnia 2021 r., C-703/19

Artykuł 98 ust. 2 dyrektywy Rady 2006/112/WE z 28.11.2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej – dalej dyrektywa 2006/112/WE – w zw. z pkt 12a załącznika III do tej dyrektywy oraz art. 6 rozporządzenia wykonawczego Rady (UE) nr 282/2011 z 15.03.2011 r. ustanawiającego środki wykonawcze do dyrektywy 2006/112/WE – dalej rozporządzenie nr 282/2011 – należy interpretować w ten sposób, że pojęcie usług restauracyjnych i cateringowych obejmuje dostarczanie żywności wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, mającymi na celu umożliwienie natychmiastowego spożycia tej żywności przez klienta końcowego, czego zweryfikowanie należy do sądu odsyłającego. Jeżeli klient końcowy podejmie decyzję o nieskorzystaniu z zasobów materialnych i ludzkich udostępnionych mu przez podatnika w związku z konsumpcją dostarczonej żywności, należy uznać, że z dostawą tej żywności nie wiąże się żadna usługa wspomagająca.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX