Lasiński-Sulecki Krzysztof, Klasyfikacja wyrobów alkoholowych. Omówienie do wyroku TS z dnia 12 maja 2016 r., C-532/14 i C-533/14
Klasyfikacja wyrobów alkoholowych. Omówienie do wyroku TS z dnia 12 maja 2016 r., C-532/14 i C-533/14
Akcyza
Klasyfikacja wyrobów alkoholowych
Wyrok Trybunału Sprawiedliwości z 12.05.2016 r. w sprawach połączonych Toorank Productions BV przeciwko Staatssecretaris van Financiën (C-532/14 i C-533/14)
Nomenklaturę scaloną zawartą w załączniku I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z 23.07.1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej taryfy celnej zmienionego rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 1719/2005 z 27.10.2005 r. oraz rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1214/2007 z 20.09.2007 r. należy interpretować w ten sposób, że do pozycji CN 2208 tej nomenklatury należy zaklasyfikować napój tego rodzaju jak Ferm Fruit, uzyskany w wyniku fermentacji koncentratu jabłkowego, przeznaczony do konsumpcji bez rozcieńczania lub jako składnik bazowy innych napojów, o neutralnym kolorze, zapachu i smaku poprzez oczyszczenie, w szczególności ultrafiltrację, o zawartości alkoholu wynoszącej 16% obj. bez dodania alkoholu destylowanego.
Nomenklaturę scaloną należy interpretować w ten sposób, że napoje o zawartości...
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX