Nowość Bojarski Adam, Opłata cukrowa. Komentarz
Opłata cukrowa. Komentarz
1.Substancje podlegające opłacie od środków spożywczych
Ustawodawca przyjął, że określenie „substancje podlegające opłacie od środków spożywczych” dotyczy monosacharydów, disacharydów oraz środków spożywczych zawierających te substancje, o ile nie podlegają wyłączeniu uregulowanemu w art. 12b u.z.p.
Oznacza to, że inne substancje niespełniające definicji monosacharydów lub disacharydów (np. polisacharydy) nie podlegają opłacie od środków spożywczych .
Przez pojęcie monosacharydów rozumiemy cukry proste, takie jak glukoza, fruktoza, galaktoza. Przez pojęcie disacharydów rozumiemy dwucukry powstałe z różnych lub tych samych monocukrów. Przykładem disacharydów jest sacharoza (glukoza + fruktoza) lub maltoza (glukoza + glukoza) .
Pojęcie substancji słodzących jest uregulowane w tabeli 3 części B pkt 2 rozporządzenia nr 1333/2008. Są to następujące substancje:
E 420 Sorbitole
E 421 Mannitol
E 950 Acesulfam K
E 951 Aspartam
E 952 Cyklaminiany
E 953 Izomalt
E 954 Sacharyny
E 955 Sukraloza
E 957 Taumatyna
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX