Kotowski Wojciech, Kurzępa Bolesław, Komentarz do niektórych przepisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, [w:] Wykroczenia pozakodeksowe. Komentarz, wyd. II

Komentarze
Opublikowano: LexisNexis 2008
Stan prawny: 1 czerwca 2008 r.
Autorzy komentarza:

Komentarz do niektórych przepisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, [w:] Wykroczenia pozakodeksowe. Komentarz, wyd. II

Autorzy fragmentu:
Art. 100art(100)

1.

Przedmiotem ochrony art. 100 ust. 1 i 2 jest zdrowie ludzkie.

2.

Zachowanie sprawcy wykroczenia określonego w art. 100 ust. 1 pkt 1 ustawy będzie polegało na:

a)

używaniu do produkcji środka spożywczego po upływie terminu przydatności do spożycia,

b)

używaniu do produkcji środka spożywczego po upływie daty minimalnej trwałości,

c)

wprowadzaniu do obrotu środka spożywczego po upływie terminu przydatności do spożycia,

d)

wprowadzaniu do obrotu środka spożywczego po upływie daty minimalnej trwałości.

Do bytu wykroczenia wystarczy, że sprawca wyczerpie znamiona chociażby jednego z czterech sposobów zachowania się.

Pojęcie "termin przydatności do spożycia" oznacza termin, po którego upływie środek spożywczy traci przydatność do spożycia; termin ten jest podawany w przypadku środków spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się; data powinna być poprzedzona określeniem "należy spożywać do". Natomiast "data minimalnej ważności" to data, do której prawidłowo...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX