Szymecka-Wesołowska Agnieszka (red.), Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz

Komentarze
Opublikowano: LEX 2013
Stan prawny: 31 grudnia 2012 r.
Autorzy komentarza:

Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz

Autorzy fragmentu:

WSTĘP

Komentarz do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, który oddajemy do rąk Czytelników, został opracowany głównie z myślą o przedsiębiorcach i instytucjach związanych z rynkiem żywności. Do tych podmiotów należy bowiem trudne zadanie stosowania prawa żywnościowego, które jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się obszarów regulacji.

Przyjęcie rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, uważanego za kamień milowy w procesie kształtowania się współczesnego prawa żywnościowego, nie zakończyło bynajmniej budowy europejskiego systemu prawa żywnościowego. Co roku wydawane są dziesiątki nowych - unijnych i krajowych - aktów prawnych i wytycznych regulujących funkcjonowanie rynku żywności. Zauważyć przy tym można wzrost poziomu szczegółowości przyjmowanych regulacji i ingerencję prawodawcy w nieregulowane dotąd (bądź regulowane w minimalnym zakresie) obszary.

Wynika to z szeregu powiązanych ze sobą zmian i zjawisk charakteryzujących dzisiejszy sektor rolno-spożywczy. Mowa tu w szczególności o postępie technologicznym, rozwoju organizacyjnym zarówno samych przedsiębiorstw, jak i całego łańcucha produkcyjno-dystrybucyjnego, rozwoju nauki a także - o ile nie przede wszystkim - rosnących oczekiwaniach konsumentów, zwłaszcza w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności.

Prawodawca stara się nadążyć za tymi procesami, zmianami i zjawiskami, czego odzwierciedleniem jest "lawina" nowych przepisów i nowelizacji. Zmieniają się wymogi, pojawiają się nowe kategorie. Narasta problem stosowania prawa. W ślad za tym rozwija się orzecznictwo sądów i pojawia się potrzeba systematyzacji i rozwoju interpretacji doktrynalnej. Próbą odpowiedzi na tę ostatnią potrzebę - przynajmniej w wymiarze krajowym - jest m.in. niniejszy komentarz.

Przedmiotem komentarza są przepisy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która stanowi fundamentalny akt prawa żywnościowego w Polsce. Wyznacza ona i potwierdza cele oraz zasady określone w rozporządzeniu nr 178/2002, a także wykonuje lub implementuje do polskiego porządku prawnego dziesiątki rozporządzeń i dyrektyw unijnych. Zawarte w ustawie regulacje stanowią punkt odniesienia dla wszystkich podmiotów działających na rynku żywności oraz organów urzędowej kontroli żywności. Reguluje ona zasady postępowania z żywnością na każdym etapie łańcucha produkcyjno-dystrybucyjnego: od zatwierdzenia i rejestracji zakładu spożywczego, po jej właściwe opakowanie i oznakowanie.

Komentarz - dzięki zróżnicowaniu zawodowemu i doświadczeniu autorów - łączy w sobie perspektywę praktyki stosowania prawa żywnościowego oraz nauki. Analiza poszczególnych zagadnień poparta jest licznymi odesłaniami do orzeczeń sądów krajowych i europejskich oraz krajowej i zagranicznej literatury przedmiotu. W zamierzeniach autorów komentarz ma być swoistym drogowskazem ułatwiającym podmiotom działającym na rynku spożywczym, organom publicznym, a także konsumentom poruszanie się w dynamicznym otoczeniu prawnym, jakie tworzy współczesne prawo żywnościowe.

Autorzy

Autor fragmentu:
Art. 1art(1)

1.

Komentowany przepis określa - od strony pozytywnej - zakres i cel ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.). Ustęp 1 ma charakter ogólny i przewiduje, że ustawa reguluje wymagania i procedury niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia zgodnie ze wskazanymi w nim przepisami Unii Europejskiej, natomiast ust. 2 uszczegóławia ten przepis przez dodatkowe sprecyzowanie rodzaju i zakresu tych wymagań i procedur.

2.

Pomimo że ust. 1 komentowanego przepisu powołuje jedynie rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. UE L 31 z 01.02.2002, s. 1, z późn. zm.), ustawa w zakresie swojej regulacji wykonuje de factoaż 53 rozporządzenia UE i dokonuje...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX