Michałowska Alicja, Znakowanie środków spożywczych zastępujących posiłek

Komentarze praktyczne
Opublikowano: LEX/el. 2020
Status: Aktualny
Autor:

Znakowanie środków spożywczych zastępujących posiłek

Uwagi wstępne

W związku z rozwojem trendu dbania o zdrowie, sylwetkę i szeroko rozumianą modą na "fit" życie, środki spożywcze stosowane jako substytuty posiłku – potocznie "na odchudzanie" - stają się coraz bardziej popularne. Ponadto rosnące zainteresowanie konsumentów produktami pozwalającymi w prosty sposób kontrolować wartość energetyczną i skład dań, zapewniając jednocześnie łatwość przygotowania lub spożycia, skutkuje dynamicznym rozwojem europejskiego rynku tego typu produktów . Warto zatem omówić wybrane aspekty prawne dotyczące składu i znakowania produktów stanowiących zamienniki jednego lub większej liczby posiłków w ciągu dnia mających na celu kontrolę masy ciała.

Geneza regulacji dotyczących substytutów posiłków

W poprzednim porządku prawnym kwestie kwalifikacji prawnej i zasad wprowadzania do obrotu kategorii "środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego", a w tym także "środków spożywczych stosowanych w dietach o ograniczonej zawartości energii w celu redukcji masy ciała", były uregulowane w sposób przejrzysty, jak...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX