Brzezińska Alicja, Znakowanie środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych - systemy znakowania

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 6 czerwca 2006 r.
Autor:

Znakowanie środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych - systemy znakowania

1.Znakowanie mięsa

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i substancji dodatkowych wydano na podstawie delegacji art. 15 pkt 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2001 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz art. 24 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia obowiązywać będzie do czasu wydania nowego rozporządzenia na podstawie upoważnienia art. 50 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.; dalej jako: u.b.ż.ż.).

Rozporządzenie ujednolica system znakowania produktów mięsnych ze standardami unijnymi. Zgodnie z dyrektywą 79/112/EEC (ujednolicony tekst został opublikowany w dyrektywie 2000/13 z 20 marca 2000 r., O1 L 109, 6.05.2000 r., uzupełnioną o tzw. dyrektywę QUID, o której była mowa w części I rozporządzenia), wprowadzono nową definicję mięsa do celów znakowania. Zgodnie z tą regulacją (zamieszczoną w załączniku I do...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX