Brzezińska Alicja, Zanieczyszczenia chemiczne i mikrobiologiczne żywności - klasyfikacja i charakterystyka
Zanieczyszczenia chemiczne i mikrobiologiczne żywności - klasyfikacja i charakterystyka
Jednym z podstawowych kryteriów oceny bezpieczeństwa żywności jest obecność w niej zanieczyszczeń, zarówno mikrobiologicznych jak i chemicznych. W ostatnim okresie weszły w życie nowe akty prawne, dotyczących zarówno dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w żywności, jak i urzędowej kontroli środków spożywczych, w tym zasad pobierania próbek do badań oraz kryteriów doboru metod analitycznych i wymagań dla laboratoriów. Zmiany te są istotne zarówno dla producentów i importerów środków spożywczych, jak i organów urzędowej kontroli żywności. W prezentowanym komentarzu autorka omawia najważniejsze chemiczne i biologiczne zanieczyszczenia żywności, stwarzane przez nie zagrożenie dla zdrowia, a także aktualne uregulowania prawne w tym zakresie. Komentarz ten jest adresowany do producentów i importerów środków spożywczych, jak i organów urzędowej kontroli żywności.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX