Brzezińska Alicja, Wymagania weterynaryjne dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego
Wymagania weterynaryjne dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego
1.Cel rozporządzenia
Celem rozporządzenia z dnia 23 czerwca 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji oraz dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego wprowadzanych na rynek jest zapewnienie ochrony zdrowia zwierząt i ludzi przez wyeliminowanie do minimum ryzyka rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych zwierząt, które mogą być przenoszone przez produkty pochodzenia zwierzęcego. Chodzi tu o produkty inne niż mięso zwierząt gospodarskich (m.in. kopyta, rogi, przetworzone białko zwierzęce), mięso królicze, mięso zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka i mięso ptaków zaliczanych do zwierząt łownych (np. dzikich kaczek).
Określone w ww. rozporządzeniu wymagania weterynaryjne dla tych produktów nie są uregulowane w rozporządzeniunr 853/2004 ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego i nr 854/2004 ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego...
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX