Bartosińska Magdalena, Wykorzystanie do produkcji żywności pochodzącej z tzw. "zwrotów" – aspekty praktyczne i prawne

Komentarze praktyczne
Opublikowano: LEX/el. 2017
Status: Aktualny
Autor:

Wykorzystanie do produkcji żywności pochodzącej z tzw. "zwrotów" – aspekty praktyczne i prawne

Przedmiotowy komentarz dotyczy problematyki zwracania żywności uznawanej za bezpieczną z poziomu dystrybucji do zakładów produkcyjnych w celu dalszego przetworzenia oraz kwestii legalności i podstaw prawnych takich praktyk, które stanowią obszar szczególnie wrażliwy dla producentów żywności. W komentarzu nawiązano także do projektu ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (druk senacki nr 263), jako przykładu propozycji rozwiązań zmierzających do usprawniania procesu zagospodarowywania żywności bezpiecznej, która nie znalazła nabywcy, i ewentualnego wpływu projektowanych rozwiązań na zagadnienie tzw. "zwrotów".

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX