Kiedryńska Lidia, Wybrane aspekty technologiczne, analityczne i zdrowotne związane z obecnością amoniaku w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 14 grudnia 2011 r.
Autor:

Wybrane aspekty technologiczne, analityczne i zdrowotne związane z obecnością amoniaku w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Wprowadzone zmiany w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi spowodowały, że w zakresie dopuszczalnych stężeń jonu amonowego w wodzie, istniejąca dotychczas norma „warunkowa” 1,5 mg/dm3 została zlikwidowana i tym samym obowiązuje wartość 0,5 mg/dm3. Sytuacja ta spowodowała konieczność wprowadzenia niekiedy skomplikowanych technologii uzdatniania, przeprowadzenia badań technologicznych na wielu stacjach. Artykuł dotyczy występowania azotu amonowego w wodach podziemnych i powierzchniowych, przedstawia wybrane technologie usuwania azotu amonowego z wody oraz metod analitycznych oznaczania tej formy azotu w wodzie.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX