Kiedryńska Lidia, Wybrane aspekty technologiczne, analityczne i zdrowotne związane z obecnością manganu w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 23 sierpnia 2017 r.
Autor:

Wybrane aspekty technologiczne, analityczne i zdrowotne związane z obecnością manganu w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi

W wodach naturalnych mangan występuje zwykle obok większych ilości żelaza. Przedostaje się on do wody z resztek roślinnych, z pokładów skorupy ziemskiej oraz ze ścieków. Zawartość manganu w wodach naturalnych waha się w granicach 0,1 mg/dm3 - 0,3 mg/dm3 i rzadko przekracza 1 mg/dm3. Stosunek stężenia manganu do zawartości żelaza w wodach naturalnych wynosi od 1/5 do 1/10. Takie ilości manganu spotykane w wodach naturalnych nie są szkodliwe dla zdrowia. Natomiast obecność manganu w wodzie może sprzyjać, podobne jak obecność żelaza(II) Fe2+, rozwojowi bakterii żelazistych i manganowych. Bakterie zmieniają smak i zapach wody oraz mogą powodować zatykanie się urządzeń wodociągowych. Artykuł dotyczy występowania manganu w wodach podziemnych i powierzchniowych. Przedstawia wybrane technologie usuwania manganu z wody, a także metody analityczne oznaczania tego pierwiastka w wodzie.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX