Ćwiek Witold, Warunki weterynaryjne przy produkcji mięsa mielonego - wyposażenie zakładu i produkcja

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 31 stycznia 2010 r.
Autor:

Warunki weterynaryjne przy produkcji mięsa mielonego - wyposażenie zakładu i produkcja

Wstęp

Rozdziały 5 i 6 rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz. U. Nr 132, poz. 1419; dalej jako: rozporządzenie) poświęcono wymaganiom sanitarnym, technicznym i technologicznym, jakim powinny odpowiadać zakłady produkujące mięso mielone i surowe wyroby z surowców mięsnych. Pierwszą grupę norm, poświęcono producentom mięsa mielonego, gdyż w tej gałęzi produkcji rygor jest ostrzejszy. Wskazuje na to choćby różnica w liczbie kontroli, która ustalają wcześniejsze przepisy rozporządzenia. Rozporządzenie to zostało wydane na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288 z późn. zm) uchylonej następnie ustawą z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego. Rozporządzenie od 17 lutego 2006 r. obowiązuje w części nieuregulowanej przez:

– rozporządzenieNr 854/2004 ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX