Ćwiek Witold, Warunki weterynaryjne przy produkcji mięsa mielonego - wyroby surowe, produkcja, przechowywanie, umieszczanie na rynku

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 31 stycznia 2010 r.
Autor:

Warunki weterynaryjne przy produkcji mięsa mielonego - wyroby surowe, produkcja, przechowywanie, umieszczanie na rynku

Wstęp

Rozdział 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 maja 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych (Dz. U. Nr 132, poz. 1419; dalej jako: rozporządzenie) poświęcono wymaganiom, które muszą spełniać surowe wyroby mięsne. Są one, obok mięsa mielonego, potencjalnymi nośnikami największych zagrożeń dla zdrowia ludzi. Między innymi, dlatego w nowej regulacji poświęcono tej kwestii znacznie więcej uwagi niż w akcie wykonawczym z 2002 r. (z dnia 21 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy produkcji, składowaniu i transporcie mięsa mielonego i wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej Nr 241, poz. 2086). Rozporządzenie to zostało wydane na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego uchylonej ustawąz dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego. Akt ten od 17 lutego 2006 r. obowiązuje w części nieuregulowanej...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX