Ćwiek Witold, Utrwalanie radiacyjne żywności - wymagania szczegółowe

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 12 grudnia 2014 r.
Autor:

Utrwalanie radiacyjne żywności - wymagania szczegółowe

Przedmiotem publikowanego komentarza jest radiologiczna ochrona trwałości żywności i ochrona bezpieczeństwa konsumentów. Autor wyjaśnia m.in. na czym polega krajowa i międzynarodowa ochrona artykułów spożywczych, jakie są dozwolone dawki napromieniowania, w jaki sposób należy znakować napromieniowaną żywność oraz jakiej kontroli podlegają przedsiębiorstwa wprowadzające do obrotu taką żywność napromieniowania żywności oraz jaki jest tryb zatwierdzania zakładów radiacyjnych. Podstawa rozważań autora są ustawy: o bezpieczeństwie żywności oraz prawo atomowe oraz akty wykonawcze do tych przepisów.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX