Kiedryńska Lidia, Uboczne produkty dezynfekcji wody

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 11 lutego 2016 r.
Autor:

Uboczne produkty dezynfekcji wody

We współczesnych instalacjach wodociągowych do dezynfekcji wody stosuje się głównie chlor, dwutlenek chloru i ozon. Podczas dezynfekcji chemikalia te reagują z mikrozanieczyszczeniami wody tworząc szkodliwe dla zdrowia – często kancerogenne – uboczne produkty dezynfekcji. Artykuł przedstawia definicję ubocznych produktów dezynfekcji, a następnie zawiera charakterystykę ubocznych produktów chlorowania, ozonowania oraz dezynfekcji wody dwutlenkiem chloru. Tabele zamieszczone w tekście pokazują typowe środki dezynfekcyjne i ich produkty uboczne oraz dopuszczalne poziomy stężeń ubocznych produktów dezynfekcji wody.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX