Kiedryńska Lidia, Twardość wody i jej zmiękczanie

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 15 grudnia 2015 r.
Autor:

Twardość wody i jej zmiękczanie

Twardość wody początkowo definiowano jako zdolność wody do zużywania mydła bez wytworzenia piany. Własność tę powodują rozpuszczone w wodzie sole wapnia, magnezu, glinu, żelaza, manganu, strontu, cynku. W wodach naturalnych zwykle występuje przewaga ilościowa jonów wapnia i magnezu, z biegiem czasu sumaryczną ich zawartość przyjęto traktować jako miarę twardości wody. W artykule przedstawiono rodzaje twardości wody i ich definicje, stosowane jednostki twardości oraz współczynniki przeliczeniowe twardości dla poszczególnych jednostek. Przedstawiono zasadę oznaczania twardości metodą kompleksometryczną. Omówiono krótko metody zmiękczania wody.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX