Kiedryńska Lidia, Substancje i parametry organiczne jakości wody przeznaczonej do spożycia, które mogą powodować narzekania konsumentów

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 11 lutego 2016 r.
Autor:

Substancje i parametry organiczne jakości wody przeznaczonej do spożycia, które mogą powodować narzekania konsumentów

Akceptowalność wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, konsumentów może zależeć od wielu różnych składników wody. W wodzie można wyróżnić wiele składników, które nie wywołują negatywnych efektów zdrowotnych w stężeniach, w jakich normalnie występują, mogą jednak wywoływać z różnych powodów narzekania konsumentów. W artykule omówiono substancje i parametry organiczne jakości wody do picia, które mogą powodować narzekania konsumentów takie jak; toluen, ksylen, etylobenzen, styren, monochlorobenzen, dichlorobenzeny, trichlorobenzeny oraz detergenty syntetyczne. W tabeli przedstawiono poziomy mogące wywoływać narzekania konsumentów omówionych substancji organicznych oraz powody narzekań ze strony konsumentów.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX