Kiedryńska Lidia, Substancje i parametry nieorganiczne jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, które mogą powodować narzekania konsumentów – cz.2

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 27 listopada 2015 r.
Autor:

Substancje i parametry nieorganiczne jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, które mogą powodować narzekania konsumentów – cz.2

Akceptowalność wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, konsumentów może zależeć od wielu różnych składników wody. W wodzie można wyróżnić wiele składników, które nie wywołują negatywnych efektów zdrowotnych w stężeniach, w jakich normalnie występują, mogą jednak wywoływać z różnych powodów narzekania konsumentów. W tabeli 1 przedstawiono substancje i parametry nieorganiczne jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, które mogą powodować narzekania konsumentów.

Tabela 1. Substancje i parametry nieorganiczne jakości wody przeznaczonej do spożycia, które mogą powodować narzekania konsumentów [Wytyczne WHO, 1998]

Składniki nieorganiczne

Poziomy mogące wywoływać narzekania konsumentów

Dopuszczalne zakresy wartości Dz. U z 2007 r. Nr 61, poz. 417

Powody narzekań ze strony odbiorców wody

amoniak

1,5 mg/L

0,5 mg/L

zapach i smak

chlorki

250 mg/L

250 mg/L

smak i korozja

cynk

3 mg/L

-

występowanie i smak

glin

0,2mg/L

0,2 mg/L

osady, zmiana barwy

mangan

0,1 mg/L

0,05 mg/L

plamienie prania i urządzeń sanitarnych

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX