Kiedryńska Lidia, Substancje i parametry nieorganiczne jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, które mogą powodować narzekania konsumentów – cz.2
Substancje i parametry nieorganiczne jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, które mogą powodować narzekania konsumentów – cz.2
Akceptowalność wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, konsumentów może zależeć od wielu różnych składników wody. W wodzie można wyróżnić wiele składników, które nie wywołują negatywnych efektów zdrowotnych w stężeniach, w jakich normalnie występują, mogą jednak wywoływać z różnych powodów narzekania konsumentów. W tabeli 1 przedstawiono substancje i parametry nieorganiczne jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, które mogą powodować narzekania konsumentów.
Składniki nieorganiczne | Poziomy mogące wywoływać narzekania konsumentów | Dopuszczalne zakresy wartości Dz. U z 2007 r. Nr 61, poz. 417 | Powody narzekań ze strony odbiorców wody |
amoniak | 1,5 mg/L | 0,5 mg/L | zapach i smak |
chlorki | 250 mg/L | 250 mg/L | smak i korozja |
cynk | 3 mg/L | - | występowanie i smak |
glin | 0,2mg/L | 0,2 mg/L | osady, zmiana barwy |
mangan | 0,1 mg/L | 0,05 mg/L | plamienie prania i urządzeń sanitarnych |
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX