Brzezińska Alicja, Stosowanie i wprowadzanie do obrotu dodatków do żywności - zasady ogólne
Stosowanie i wprowadzanie do obrotu dodatków do żywności - zasady ogólne
1.Stosowanie i wprowadzanie do obrotu dodatków do żywności zasady ogólne
Zasady stosowania dodatków do żywności i wprowadzania ich do obrotu w zakresie nieustalonym przez rozporządzenia i dyrektywy prawa wspólnotowego określa art. 9-14 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Ustawa zawiera szereg delegacji dla ministra zdrowia do wydania rozporządzeń regulujących szczegółowe zasady m. in. wprowadzania do obrotu dozwolonych substancji, aromatów i rozpuszczalników, ich wykazy, oznaczanie, kryteria czystości, zasady pobierania próbek oraz funkcje technologiczne dodatków.
Ustawa wykonuje w zakresie swojej regulacji następujące rozporządzenia i dyrektywy odnoszące się do dozwolonych substancji dodatkowych stosowanych w produkcji żywności:
rozporządzenie (WE) Nr 2232/96 z dnia 28 października 1996 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla substancji aromatycznych używanych lub przeznaczonych do użycia w lub na środkach spożywczych,
rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1565/2000 z dnia 18 lipca 2000 r. ustanawiające środki konieczne do...
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX