Brzezińska Alicja, Stosowanie i wprowadzanie do obrotu dodatków do żywności - zasady ogólne

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 6 czerwca 2006 r.
Autor:

Stosowanie i wprowadzanie do obrotu dodatków do żywności - zasady ogólne

1.Stosowanie i wprowadzanie do obrotu dodatków do żywności zasady ogólne

Zasady stosowania dodatków do żywności i wprowadzania ich do obrotu w zakresie nieustalonym przez rozporządzenia i dyrektywy prawa wspólnotowego określa art. 9-14 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Ustawa zawiera szereg delegacji dla ministra zdrowia do wydania rozporządzeń regulujących szczegółowe zasady m. in. wprowadzania do obrotu dozwolonych substancji, aromatów i rozpuszczalników, ich wykazy, oznaczanie, kryteria czystości, zasady pobierania próbek oraz funkcje technologiczne dodatków.

Ustawa wykonuje w zakresie swojej regulacji następujące rozporządzenia i dyrektywy odnoszące się do dozwolonych substancji dodatkowych stosowanych w produkcji żywności:

·

rozporządzenie (WE) Nr 2232/96 z dnia 28 października 1996 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla substancji aromatycznych używanych lub przeznaczonych do użycia w lub na środkach spożywczych,

·

rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1565/2000 z dnia 18 lipca 2000 r. ustanawiające środki konieczne do...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX