Brzezińska Alicja, Rolnictwo ekologiczne-system prawnej kontroli
Rolnictwo ekologiczne-system prawnej kontroli
Wstęp
Zasady Wspólnoty dotyczące produkcji, etykietowania i kontroli określone w rozporządzeniu Rady (WE) 2092/91 z 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 198, 22.07.1991 r) gwarantuje warunki uczciwej konkurencji między producentami wytwarzającymi produkty oznaczone informacjami odnoszącymi się do produktów wytworzonych metodami ekologicznymi. Posiadanie przez producenta (przez gospodarstwo lub firmę przetwórczą) certyfikatu i prawa wykorzystywania znaku produktu ekologicznego nakłada na te podmioty obowiązek stosowania metod rolnictwa ekologicznego. Dlatego też na etykietach produktów muszą być umieszczane informacje o składnikach uzyskiwanych tymi metodami. Produkty oznakowane jako ekologiczne muszą dawać gwarancję przestrzegania zasad dotyczących produkcji, co oznacza, że wszystkie etapy produkcji i marketingu muszą być objęte systemem kontroli spełniającym minimalne wymagania przepisów...
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX