Brzezińska Alicja, Rolnictwo ekologiczne-prawo Unii Europejskie
Rolnictwo ekologiczne-prawo Unii Europejskie
Wstęp
Rolnictwo ekologiczne to system gospodarowania o możliwie zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa. Musi się ono opierać na środkach naturalnych, nieprzetworzonych technologicznie. Producent żywności ekologicznej ma obowiązek wykorzystywania przyrodniczych mechanizmów produkcyjnych w gospodarstwie, zapewniających trwałą żyzność gleby i zdrowie zwierząt oraz odpowiednią jakość biologiczną produktów rolniczych. Zrównoważony system pod względem ekologicznym – nie obciąża środowiska w stopniu większym niż naturalne ekosystemy.
1.Ogólne zasady rolnictwa ekologicznego
Podstawową zasadą rolnictwa ekologicznego jest niestosowanie środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej. Gospodarstwo powinno być położone w takiej odległości od emitorów pyłów, od zwałowisk odpadów metalonośnych i od dużych ferm zwierzęcych produkujących gnojowicę, aby można było wykluczyć możliwości stałego wpływu zanieczyszczeń. Odległość gospodarstwa od drogi o dużym natężeniu ruchu (ponad 500 pojazdów na godzinę) powinna...
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX