Kalinowski Patryk, Przeznaczanie produktu spożywczego na cele paszowe

Komentarze praktyczne
Opublikowano: LEX/el. 2021
Status: Aktualny
Autor:

Przeznaczanie produktu spożywczego na cele paszowe

Obecnie w prawie – w ramach Europejskiego Zielonego Ładu oraz polityki Gospodarki o Obiegu Zamkniętym – coraz większy nacisk kładzie się na maksymalne wykorzystanie produktów i surowców, a co za tym idzie, ograniczanie strat i marnowania. Dotyczy to również przeznaczenia niesprzedanej, niepełnowartościowej żywności lub jej odpadów na cele paszowe. Jak wskazuje Komisja Europejska w zawiadomieniu Komisji "Wytyczne w sprawie stosowania jako paszy żywności, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi" (dalej jako: Wytyczne) stosowanie żywności jako paszy pozwala uniknąć kompostowania tych materiałów, przekształcania ich w biogaz lub utylizacji przez spalanie lub składowanie.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX