Brzezińska Alicja, Przetwórstwo mleka - znakowanie, przechowywanie, transport oraz kontrola mikrobiologiczna

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 27 maja 2008 r.
Autor:

Przetwórstwo mleka - znakowanie, przechowywanie, transport oraz kontrola mikrobiologiczna

Wstęp

Rozporządzenie z dnia 18 sierpnia 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych ustala ogólne i szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji mleka surowego, spożywczego i produktów mlecznych. Określa ono standardy sanitarno – higieniczne obowiązujące podmioty prowadzące działalność wskazaną w akcie oraz standardy jakościowe surowców i produktów mlecznych oraz system kontroli zdrowotnej mleka i produktów mlecznych, w tym kontroli mikrobiologicznej. Komentowane przepisy odnoszą się do zasad oznaczania mleka i produktów mlecznych, ich pakowania i transportu, a także wymagań zdrowotnych, jakie powinno spełniać mleko surowe przeznaczone do wytwarzania produktów mlecznych oraz mleko spożywcze poddane obróbce cieplnej.

Rozporządzenie to zostało wydane na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288 z późn. zm). Ustawa to została uchylona ustawąz dnia 16 grudnia 2005 r. o...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX