Brzezińska Alicja, Przetwórstwo mleka - wymagania budowlane i techniczne dla zakładów produkujących mleko i jego przetwory
Przetwórstwo mleka - wymagania budowlane i techniczne dla zakładów produkujących mleko i jego przetwory
1.Wstęp
Wymagania dla gospodarstw produkujących mleko surowe określają następujące akty prawne:
1. rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, a w szczególności jego Załącznik I dotyczący produkcji podstawowej i działań powiązanych;
2. rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r., ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, Załącznik III, Sekcja IX, rozdział I "Surowe mleko – produkcja podstawowa".
Zgodnie z rozporządzeniem Nr 852/2004, gospodarstwa zajmujące się produkcją mleka oraz jego przetwórstwem mają obowiązek przestrzegania ogólnych przepisów ustanowionych w Części A załącznika I oraz wszelkich szczególnych wymagań przewidzianymi w rozporządzeniu Nr 853/2004.
Do podstawowych kryteriów higieny należą następujące środki:
przestrzeganie zgodności z kryteriami mikrobiologicznymi dla środków spożywczych;
przestrzegan...
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX