Brzezińska Alicja, Przetwórstwo mleka - wymagania budowlane i techniczne dla zakładów produkujących mleko i jego przetwory

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 15 kwietnia 2008 r.
Autor:

Przetwórstwo mleka - wymagania budowlane i techniczne dla zakładów produkujących mleko i jego przetwory

1.Wstęp

Wymagania dla gospodarstw produkujących mleko surowe określają następujące akty prawne:

1. rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, a w szczególności jego Załącznik I dotyczący produkcji podstawowej i działań powiązanych;

2. rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r., ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, Załącznik III, Sekcja IX, rozdział I "Surowe mleko – produkcja podstawowa".

Zgodnie z rozporządzeniem Nr 852/2004, gospodarstwa zajmujące się produkcją mleka oraz jego przetwórstwem mają obowiązek przestrzegania ogólnych przepisów ustanowionych w Części A załącznika I oraz wszelkich szczególnych wymagań przewidzianymi w rozporządzeniu Nr 853/2004.

Do podstawowych kryteriów higieny należą następujące środki:

·

przestrzeganie zgodności z kryteriami mikrobiologicznymi dla środków spożywczych;

·

przestrzegan...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX