Brzezińska Alicja, Przetwórstwo mleka - szczegółowe wymagania weterynaryjne dla produkcji mleka spożywczego

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 27 maja 2008 r.
Autor:

Przetwórstwo mleka - szczegółowe wymagania weterynaryjne dla produkcji mleka spożywczego

Wstęp

Rozporządzenie z dnia 18 sierpnia 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych ustala ogólne i szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu gospodarstw produkcyjnych specjalizujących się w pozyskiwaniu mleka surowego, punktów skupu i zakładów mleczarskich. Określa ono standardy lokalizacyjne, budowlane, techniczne, i technologiczne, wymagania organizacyjne, sanitarno – higieniczne obowiązujące podmioty prowadzące działalność wskazaną w akcie oraz standardy jakościowe surowców i produktów mlecznych oraz system kontroli zdrowotnej mleka i produktów mlecznych, w tym kontroli mikrobiologicznej. Komentowane przepisy odnoszą się do produkcji mleka spożywczego – mleka pasteryzowanego, mleka UHT oraz mleka sterylizowanego.

Rozporządzenie to zostało wydane na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288 z późn. zm). Ustawa to została uchylona ustawąz dnia 16 grudnia 2005...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX