Brzezińska Alicja, Przetwórstwo mleka - kontrola zakładów, punktów i gospodarstw produkcyjnych

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 27 maja 2008 r.
Autor:

Przetwórstwo mleka - kontrola zakładów, punktów i gospodarstw produkcyjnych

Wstęp

Rozporządzeniez dnia 18 sierpnia 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych wydano na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Rozporządzenie dostosowuje polskie prawo do prawa unijnego w zakresie warunków weterynaryjnych jakie powinno spełniać mleko surowe przeznaczone do wytwarzania produktów mlecznych oraz mleko spożywcze poddane obróbce cieplnej. Określa ono wymagania weterynaryjne przy produkcji mleka i produktów mlecznych, w tym wymogi lokalizacyjne, budowlane, wyposażenie w urządzenia, sprzęt i narzędzia gospodarstw produkcyjnych, punktów odbioru mleka, punktów standaryzacji oraz zakładów obróbki cieplnej i zakładów przetwórczych, a także zasady kontroli mleka i produktów oraz przestrzegania higieny. Rozporządzenie nakłada obowiązek spełniania wymagań higienicznych i technicznych w nim ustalonych przez podmioty podejmujące działalność gospodarczą polegającą na...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX