Kiedryńska Lidia, Procesy uzdatniania wody
Procesy uzdatniania wody
Wymagana jakość wody zależy od jej przeznaczenia, a warunki, jakim powinna odpowiadać, określone są przez jej użytkownika. Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w Polsce określają załączniki do rozporządzenia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Praktycznie wszystkie wody naturalne przed ich wykorzystaniem do spożycia przez ludzi, a także na potrzeby gospodarcze i przemysłowe, muszą być odpowiednio przygotowane w procesach uzdatniania wody. Wybór sposobu oczyszczania wody musi być poprzedzony analizą jakości i zmienności składu wody, określeniem ilości ujmowanej wody, w końcu badaniami technologicznymi usuwania zanieczyszczeń i domieszek naturalnych. Artykuł zawiera krótką charakterystykę wybranych jednostkowych procesów oczyszczania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. W tekście przedstawiono również rodzaje zanieczyszczeń występujących w wodach naturalnych oraz technologiczne układy ich usuwania.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX