Kiedryńska Lidia, Podstawowe wymagania mikrobiologiczne jakie powinna spełniać woda przeznaczona do spożycia przez ludzi
Podstawowe wymagania mikrobiologiczne jakie powinna spełniać woda przeznaczona do spożycia przez ludzi
Możliwość zakażenia ludzi przez wodę zmusza do stałej kontroli higieniczno-sanitarnej wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, wody w basenach kąpielowych czy w zbiornikach wód powierzchniowych. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa bezpieczeństwo zdrowotne wody i określa w załącznikach podstawowe oraz dodatkowe wymagania mikrobiologiczne jakim powinna odpowiadać woda przeznaczona do picia. Podstawę oceny wody pod względem przydatności do spożycia przez ludzi stanowią kontrolne badania sanitarne wody. W artykule przedstawiono krótką charakterystykę parametrów na podstawie których dokonuje się mikrobiologicznej oceny wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Omówiono wskaźniki takie jak: Escherichia coli, enterokoki, Pseudomonas aeruginoza, ogólna liczba bakterii psychrofilnych i mezofilnych.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX