Kiedryńska Lidia, Podstawowe wymagania mikrobiologiczne jakie powinna spełniać woda przeznaczona do spożycia przez ludzi

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 11 lutego 2016 r.
Autor:

Podstawowe wymagania mikrobiologiczne jakie powinna spełniać woda przeznaczona do spożycia przez ludzi

Możliwość zakażenia ludzi przez wodę zmusza do stałej kontroli higieniczno-sanitarnej wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, wody w basenach kąpielowych czy w zbiornikach wód powierzchniowych. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa bezpieczeństwo zdrowotne wody i określa w załącznikach podstawowe oraz dodatkowe wymagania mikrobiologiczne jakim powinna odpowiadać woda przeznaczona do picia. Podstawę oceny wody pod względem przydatności do spożycia przez ludzi stanowią kontrolne badania sanitarne wody. W artykule przedstawiono krótką charakterystykę parametrów na podstawie których dokonuje się mikrobiologicznej oceny wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Omówiono wskaźniki takie jak: Escherichia coli, enterokoki, Pseudomonas aeruginoza, ogólna liczba bakterii psychrofilnych i mezofilnych.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX