Szymecka-Wesołowska Agnieszka, Pochodzenie żywności — nowe zasady znakowania. Odpowiedzi na pytania ze szkolenia on-line

Komentarze praktyczne
Opublikowano: LEX/el. 2020
Status: Aktualny
Autor:

Pochodzenie żywności — nowe zasady znakowania. Odpowiedzi na pytania ze szkolenia on-line

A.KIEDY NALEŻY ZNAKOWAĆ PRODUKT I JEGO SKŁADNIKI KRAJEM LUB MIEJSCEM POCHODZENIA?

1. Czy w przypadku produktu złożonego z mąki orkiszowej (30%), syropu glukozowego (30%), cukru i emulgatorów, kraj pochodzenia powinien być podany dla wszystkich składników czy wystarczające będzie podanie miejsca połączenia wszystkich składników?

W pierwszym rzędzie należy podkreślić, że deklarowanie pochodzenia produktu jako takiego nie jest, co do zasady, obowiązkowe. Obowiązek taki dotyczy wyłącznie wybranych rodzajów produktów (np. oliwa z oliwek, miodów, niektórych rodzajów mięsa) oraz sytuacji, gdy zaniechanie wskazania pochodzenia mogłoby wprowadzać w błąd konsumenta co do rzeczywistego kraju lub miejsca pochodzenia środka spożywczego, w szczególności gdyby informacje towarzyszące środkowi spożywczemu lub etykieta jako całość mogły sugerować, że dany środek spożywczy pochodzi z innego kraju lub miejsca (tak art. 26 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, Dz.Urz. UE L 304, s....

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX