Kiedryńska Lidia, Parametry fizyczne wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, które mogą powodować narzekania konsumentów

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 11 lutego 2016 r.
Autor:

Parametry fizyczne wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, które mogą powodować narzekania konsumentów

Większość konsumentów nie może samodzielnie ocenić, czy dostarczana im woda jest bezpieczna. Na ich stosunek do dostarczanej wody w dużej mierze wpływa jakość wody określana takimi parametrami, które mogą oni ocenić własnymi zmysłami. Odbiorcy wody, konsumenci odnoszą się, co zrozumiałe, z dużą podejrzliwością do wody, która wygląda na zanieczyszczoną, nieprzyjemnie smakuje czy pachnie lub ma zabarwienie. W artykule omówiono parametry fizyczne wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, które mogą powodować narzekania konsumentów takie jak: barwa, smak i zapach, temperatura oraz mętność. W tabeli przedstawiono odczucia smakowe wywołane obecnością wybranych soli w wodzie, ich stężenia wywołujące smak ledwie odczuwalny bez wyraźnej identyfikacji oraz ich stężenia wywołujące smak lub posmak dyskwalifikujący wodę przeznaczoną do picia.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX