Drelich Izabela, Odpady z przemysłu rolno-spożywczego
Odpady z przemysłu rolno-spożywczego
Artykuł stanowi obszerny materiał dotyczący prawidłowej gospodarki odpadami pochodzącymi z przemysłu rolno-spożywczego. Na początku tekstu omówiono zasadnicze definicje istotne w procesie wytwarzania i przetwarzania odpadów, a także wskazano najczęściej stosowane sposoby wykorzystywania odpadów z przemysłu rolno-spożywczego. Artykuł przybliża kolejne etapy postępowania z odpadami, od chwili ich wytworzenia, przez klasyfikację według katalogu odpadów, po ewidencję odpadów. W kolejnych częściach artykułu szczegółowo omówiono zasady wykorzystywania odpadów rolno-spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem szerokich możliwości poddawania ich procesom odzysku poza instalacjami i urządzeniami oraz przekazywania do wykorzystania osobom fizycznym, m.in. w celu skarmiania zwierząt oraz nawożenia pól uprawnych. Materiał skierowany jest do osób związanych z branżą rolno-spożywczą.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX