Kalinowski Patryk, Ocena ryzyka w łańcuchu żywnościowym
Ocena ryzyka w łańcuchu żywnościowym
1.Tytuł aktu prawnego
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1381 z 20.06.2019 r. w sprawie przejrzystości i zrównoważonego charakteru unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym oraz zmieniające rozporządzenia (WE) nr 178/2002, (WE) nr 1829/2003, (WE) nr 1831/2003, (WE) nr 2065/2003, (WE) nr 1935/2004, (WE) nr 1331/2008, (WE) nr 1107/2009, (UE) 2015/2283 oraz dyrektywę 2001/18/WE
2.Podmioty, których dotyczy akt prawny
organy urzędowej kontroli żywności
środowisko naukowe
laboratoria i jednostki badawcze
podmioty z branży spożywczej
konsumenci żywności
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Minister Zdrowia
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
Komisja Europejska
3.Opis aktu prawnego
3.1.Cele rozporządzenia
Podstawowym celem nowego rozporządzenia 2019/1381 ma być podniesienie poziomu informowania o ocenie ryzyka zarówno na poziomie Unii Europejskiej, jak i państw członkowskich. W celu zwiększania zaufania obywateli informowanie to powinno być przeprowadzane w sposób bardziej przejrzysty, ciągły oraz inkluzywny.
3.2.Ogólny plan informowania o ryzyku
Omawiane rozporządzenie2019/1381 przede wszystkim...
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX