Sokołowski Łukasz Mikołaj, Nowe regulacje dotyczące wprowadzania tradycyjnej żywności z państw trzecich na rynek unijny

Komentarze praktyczne
Opublikowano: LEX/el. 2016
Status: Aktualny
Autor:

Nowe regulacje dotyczące wprowadzania tradycyjnej żywności z państw trzecich na rynek unijny

Komentarz odnosi się do obowiązującej od 1 stycznia 2018 r. regulacji dotyczącej wprowadzania na rynek unijny żywności spożywanej tradycyjnie w państwach nienależących do Unii Europejskiej. Produkty te cieszą się coraz większym zainteresowaniem nie tylko wśród konsumentów, ale także podmiotów działających na rynku spożywczym, czego znakomitym przykładem są dostępne już w UE, zyskujące coraz większą popularność nasiona Chia czy sok z owoców noni. Do 2018 roku wprowadzanie takich środków spożywczych wiązało się z uzyskaniem stosownego zezwolenia oraz koniecznością poniesienia znaczących kosztów. Celem nowych regulacji miało być ułatwienie oraz skrócenie procedur dla określonych środków spożywczych. Nowe regulacje mogą być jednak źródłem wielu problemów praktycznych, które poddadzą w wątpliwość cel przyjętych rozwiązań.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX