Ćwiek Witold, Monitoring żywności i pasz - zasady i funkcjonowanie

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Aktualny
Autor:

Monitoring żywności i pasz - zasady i funkcjonowanie

Artykuł dotyczy monitorowania transportu żywności i pasz oraz kontroli przestrzegania przez przedsiębiorców przepisów wyznaczonych przez prawo żywnościowe Wspólnoty. W komentarzu omówiono obowiązek każdego producenta do opracowania skutecznego systemu kontroli wewnętrznej i wdrożenia go w swoim zakładzie, obowiązek monitorowania żywności (możliwość kontrolowania przemieszczania się środków spożywczych, innych składników lub substancji przeznaczonej do dodania lub substancji, która mogłaby być dodana do żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji) oraz produkty i podmioty objęte obowiązkiem monitorowania. Wskazano również wymóg dysponowania przez podmiot działający na rynku spożywczym instrumentem umożliwiającym mu identyfikację każdego podmiotu, od którego otrzymał żywność lub surowiec oraz zagadnienie monitorowania żywności na terytorium kraju.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX