Kiedryńska Lidia, Mikroorganizmy w biofilmach sieci wodociągowych rozprowadzających wodę do picia
Mikroorganizmy w biofilmach sieci wodociągowych rozprowadzających wodę do picia
Jakość wody wodociągowej zależy od składu wody w miejscu ujęcia, sposobu jej uzdatniania i magazynowania oraz od stanu sieci, przyłączy i instalacji wodociągowych. Niepożądane zmiany jakości wody wodociągowej podczas jej transportu do odbiorców stwierdzane są przede wszystkim w systemach dystrybucji wykonanych z rurociągów metalowych, o niewłaściwym stanie technicznym, w których zdeponowane są produkty korozji w postaci osadu chemicznego oraz rozwija się biofilm. W artykule opisano charakterystyczne mikroorganizmy, które pogarszają warunki rozprowadzania wody - bakterie wiążące żelazo oraz bakterie redukujące siarczany. Bakterie te obniżają cechy organoleptyczne wody takie jak barwa, mętność oraz smak oraz działają korodująco na rurociągi żeliwne i stalowe rozprowadzające wodę.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX