Maruszkin Radosław, Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Komentarze praktyczne
Opublikowano: LEX/el. 2020
Status: Aktualny
Autor:

Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Abstrakt

Grudniowa dyrektywa w sprawie jakości wody pitnej wprowadza nowe obowiązki, m.in. dla dostawców wody i przedsiębiorstw spożywczych. Nowe regulacje mają na celu ochronę zdrowia ludzkiego przed zanieczyszczeniami zawartymi w wodzie i poprawę powszechnego dostępu do wody. W konsekwencji przedsiębiorcy będą musieli zapewnić, że działają zgodnie z prawem, co może wymagać, np. przeprowadzenia wewnętrznego audytu, renegocjacji umów z zewnętrznymi podmiotami czy przebudowy części instalacji.

Tytuł aktu prawnego

Dyrektywa 2020/2184 w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (wersja przekształcona)

Podmioty, których dotyczy akt prawny

dostawcy wody, w tym spółki komunalne,

przedsiębiorstwa spożywcze, oraz

urzędnicy samorządów i Wód Polskich.

Opis aktu prawnego

Dyrektywa w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, dalej "dyrektywa o wodzie pitnej" lub "dyrektywa" ma na celu ochronę zdrowia ludzkiego przed zanieczyszczeniami zawartymi w wodzie i poprawę powszechnego dostępu do wody. Regulacja wprowadza nowe obowiązki, m.in. dla dostawców...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX