Maruszkin Radosław, Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
Abstrakt
Grudniowa dyrektywa w sprawie jakości wody pitnej wprowadza nowe obowiązki, m.in. dla dostawców wody i przedsiębiorstw spożywczych. Nowe regulacje mają na celu ochronę zdrowia ludzkiego przed zanieczyszczeniami zawartymi w wodzie i poprawę powszechnego dostępu do wody. W konsekwencji przedsiębiorcy będą musieli zapewnić, że działają zgodnie z prawem, co może wymagać, np. przeprowadzenia wewnętrznego audytu, renegocjacji umów z zewnętrznymi podmiotami czy przebudowy części instalacji.
Tytuł aktu prawnego
Dyrektywa 2020/2184 w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (wersja przekształcona)
Podmioty, których dotyczy akt prawny
dostawcy wody, w tym spółki komunalne,
przedsiębiorstwa spożywcze, oraz
urzędnicy samorządów i Wód Polskich.
Opis aktu prawnego
Dyrektywa w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, dalej "dyrektywa o wodzie pitnej" lub "dyrektywa" ma na celu ochronę zdrowia ludzkiego przed zanieczyszczeniami zawartymi w wodzie i poprawę powszechnego dostępu do wody. Regulacja wprowadza nowe obowiązki, m.in. dla dostawców...
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX