Szymecka-Wesołowska Agnieszka, Informacja o wartości odżywczej - nowe zasady znakowania żywności

Komentarze praktyczne
Opublikowano: LEX/el. 2016
Status: Aktualny
Autor:

Informacja o wartości odżywczej - nowe zasady znakowania żywności

Od 13 grudnia 2016 r. większość opakowanych środków spożywczych będzie musiała być opatrzona informacją o ich wartości odżywczej. Konsument każdorazowo dowie się, ile energii dostarcza dany produkt, a także ile zawiera tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Dla konsumenta informacja ta jest pożądana, ponieważ pozwala w bardziej świadomy sposób zarządzać swoją dietą i podejmować odpowiednie decyzje zakupowe. Dla producentów żywności wiąże się jednak z szeregiem nowych obowiązków i trudnościami w formułowaniu takiej informacji. Niniejszy komentarz omawia najważniejsze zasady regulujące podawanie tej informacji a także podaje praktyczne wskazówki z tym związane.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX