Kiedryńska Lidia, Genotoksyczność i toksyczność wody do picia

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 23 sierpnia 2017 r.
Autor:

Genotoksyczność i toksyczność wody do picia

W artykule przedstawiono podstawowe pojęcia stosowane w toksykologii środowiska. Przedstawiono w tekście definicję mutagenności (genotoksyczności), zostały omówione stosowane bakteryjne testy genotoksyczności - test Amesa, Umu-test, SOS-Chromotest i Mutatox. Przedstawiono także testy toksyczności – podano definicję testów toksyczności, przedstawiono podział ww. testów na testy ostre oraz chroniczne. Zanieczyszczenia wody ujmowanej przez Stacje Uzdatniania Wody wpływają na jakość wody wodociągowej. Stosowane układy uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi kończy dezynfekcja ozonem i związkami chloru, najczęściej dwutlenkiem chloru. Ozon i dwutlenek chloru jako silne utleniacze wpływają na poprawę właściwości fizykochemicznych wody, ale jednocześnie mogą być przyczyną powstawania ubocznych produktów dezynfekcji o działaniu toksycznym i genotoksycznym.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX