Łuniewska Gabriela, Firmy spożywcze i produkty związane z wylesianiem: obowiązki, terminy i sankcje

Komentarze praktyczne
Opublikowano: LEX/el. 2023
Status: Aktualny
Autor:

Firmy spożywcze i produkty związane z wylesianiem: obowiązki, terminy i sankcje

Opublikowane w czerwcu 2023 r. tzw. rozporządzenie w sprawie wylesiania ustanawia m.in. obowiązki podmiotów w zakresie wprowadzania do obrotu lub wywozu niektórych produktów związanych z wylesianiem i degradacją lasów. W przypadku żywności są to m.in.: bydło, kakao, kawa czy soja (oraz wytworzone z nich produkty). Celem ww. rozporządzenia jest zminimalizowanie wpływu UE na wylesianie i degradację lasów oraz zmniejszenia wkładu UE w emisje gazów cieplarnianych i globalną utratę różnorodności biologicznej. Poniższy artykuł odpowiada na podstawowe pytania, jakie w praktyce mogą zadawać sobie przedsiębiorcy, tj.: których produktów dotyczy rozporządzenie nr 2023/1115, jakie obowiązki rozporządzenie nakłada na przedsiębiorców oraz kiedy te obowiązki wejdą w życie.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX