Brzezińska Alicja, Dozwolone substancje dodatkowe – "polepszacze" w żywności i produktach dla dzieci

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 30 grudnia 2010 r.
Autor:

Dozwolone substancje dodatkowe – "polepszacze" w żywności i produktach dla dzieci

Komentarz opisuje dozwolone substancje dodatkowe, czyli tzw. "polepszacze" w żywności i produktach dla dzieci. W artykule przedstawiono funkcje technologiczne takich polepszaczy jak: substancje konserwujące, przeciwutleniacze, regulatory kwasowości, stabilizatory, emulgatory, sole emulgujące, skrobie modyfikowane, nośniki, rozpuszczalniki ekstrakcyjne oraz substancje klarujące. Opisano także substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci, jak również kwestię oznakowania dozwolonych substancji dodatkowych.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX