Brzezińska Alicja, Dodawanie witamin i składników mineralnych do żywności - zasady wspólnotowe

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 31 lipca 2008 r.
Autor:

Dodawanie witamin i składników mineralnych do żywności - zasady wspólnotowe

1.Postanowienia ogólne

Rozporządzenie (WE) Nr 1925/2006 z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. L 404/33 z 30 października 2006 r.) określa zasady dodawania do żywności witamin, składników mineralnych i innych substancji posiadających wartość odżywczą lub mających działanie fizjologiczne na organizm człowieka. Harmonizuje ono dotychczasowe przepisy ustawowe, wykonawcze lub administracyjne krajów członkowskich UE, tak aby zagwarantować skuteczne funkcjonowanie rynku wewnętrznego przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiego poziomu ochrony zdrowotnej konsumentów. Wymagania tego rozporządzenia nie mają zastosowania do suplementów diety objętych dyrektywą 2002/46/EC. Rozporządzenie nie obejmuje także swym zakresem stosowania witamin i składników mineralnych w ilościach śladowych jako znaczników autentyczności w walce z oszustwami.

Listy dozwolonych witamin, składników mineralnych i innych substancji wraz z wyszczególnieniem...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX