Kiedryńska Lidia, Dodatkowe wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne jakim powinna odpowiadać woda przeznaczona do spożycia przez ludzi
Dodatkowe wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne jakim powinna odpowiadać woda przeznaczona do spożycia przez ludzi
Jedną ze zmian, jaką wprowadza rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi obejmuje zmianę klasyfikacji wskaźników jakości wody, wśród których wyodrębniono wskaźniki podstawowe, w największym stopniu wpływające na bezpieczeństwo wody dla zdrowia, oraz wskaźniki dodatkowe, istotne przede wszystkim z uwagi na właściwości organoleptyczne wody i jej akceptowalność przez konsumentów. Wymagania dodatkowe, mikrobiologiczne, organoleptyczne i radiologiczne, zawarte są w załączniku 3 do rozporządzenia. Dodatkowe wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne, to 15 parametrów, zawartych w załączniku 3B. Są to amonowy jon, barwa, chlorki, glin, mangan, mętność, ogólny węgiel organiczny, pH, przewodność, siarczany, smak, sód, utlenialność z KMnO4, zapach oraz żelazo.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX