Kiedryńska Lidia, Dezynfekcja wody, metody dezynfekcji
Dezynfekcja wody, metody dezynfekcji
Woda pitna powinna być pozbawiona substancji chorobotwórczych. Dlatego wody naturalne zawierające bakterie i wirusy muszą być poddane dezynfekcji. Dla uzyskania dobrego efektu dezynfekcji ważny jest dobór odpowiedniego środka dezynfekcyjnego oraz ustalenia warunków skutecznej dezynfekcji. W tekście określono cel i istotę dezynfekcji wody. Artykuł przedstawia najważniejsze kryteria doboru środka dezynfekcyjnego oraz zawiera krótką charakterystykę stosowanych w skali technicznej chemicznych i fizycznych metod dezynfekcji. Najczęściej do celów dezynfekcyjnych stosuje się chlor gazowy, dwutlenek chloru i ozon, chloraminy. Tabela zawarta w tekście przedstawia częstość stosowania wybranych metod dezynfekcji w różnych krajach.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX